En situation där åldersgruppen 65+ utgör 20 procent av befolkningen, men har en representation i riksdagen med två procent är inte acceptabel. Inför valet 2022 måste denna snedhet i representationen undanröjas.
De politiska partierna ägnar sig åt att odla ålderismen och därmed också diskriminering av äldre. Nej, kan det vara möjligt? Från alla partier hör vi ju upprepas hur viktig kampen mot ålderism är. Med ålderism menas vanligen den syn på äldre, som innebär att alla äldre är på ett visst sätt; ett synsätt, som lätt leder till diskriminering.
I debatten ses seniorer som endast en grupp vårdbehövande. Vården är visserligen en av de välfärdsfrågor, som kräver rejäla insatser från politiken, men detta faktum får inte skymma vetskapen om att en stor majoritet av personer i åldern 65+ är friska som bär en stor mängd erfarenhet och kunskap, och som inte tas tillvara.
Nu är upp till bevis från de politiska partierna. Nomineringarna inför valen nästa år pågår nu. Det är i dessa som det avgörs om, till exempel, det faktum att endast två procent av riksdagsledamöterna utgörs av personer i åldersgruppen 65+, kommer att förändras. Åldersgruppen 65+ i befolkningen utgör nämligen 20 procent. Nog är det befogat att tala om åldersdiskriminering. SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson har jämfört med inställningen till fördelning mellan kvinnor och män. Samma inställning till kvinnors representation som till seniorers skulle innebära att endast tolv procent av riksdagsledamöterna skulle vara kvinnor. Vem skulle acceptera det i dag?
Jo, vi har en andel seniorer på riksdagslistan, som motsvarar antal äldre i befolkningen, hävdas ibland från partierna. Problemet är att många av dessa inte står på valbar plats.
Vi kommer att bevaka, hur intresserade ni är i de politiska partierna av att tillvarata seniorers kompetens, i nomineringarna till riksdagen.
För styrelsen SPF Luthagen