Vi anger inte är en bred rörelse som har startat i Sverige som motreaktion till regeringens annonserade lag om anmälningsplikt, mera känd i folkmun som angiverilagen. Anmälningsplikten är etiskt problematiskt och antidemokratiskt då det står i direkt konflikt med bland annat barnkonventionen, socialtjänstlagen, bibliotekslagen och skollagen. Därför har det civila samhället reagerat starkt. Rörelsen består i nuläget av 126 organisationer och/eller samhällsinstitutioner, därav bland andra SKR plus 13 regioner och lika många kommuner.
I Uppsala är deltagandet i upproret imponerande. Trots att Region Uppsala inte har enats om ett avståndstagande, så har kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling och Uppsala universitetsrektor Anders Hagfeldt från varsitt håll gjort starka offentliga uttalanden där de tar avstånd ifrån att tvinga sina respektive anställda att ange människor på flykt.
Organisationen Refugees Welcome Uppsala höll med stöd av 15 organisationer en manifestation mot angiverilagen lördagen den 30 september. Många uppsalabor anslöt trots det korta varslet. Vi tågade genom Uppsalas gator, från Slottsbacken till Forumtorget där de många engagerade talen följde.
Den lyckade demonstrationen blev en bekräftelse på lokal nivå att denna lag helt och hållet saknar folkligt stöd. Och det är föga förvånande. Fascism och autoritarianism har historiskt alltid använt sig av angiveri som ett sätt att signalera att det inte finns någon större lojalitet än den du är skyldig till dina överordnade. Varken familjen, grannarna eller arbetskollegorna är värda din omtanke och solidaritet mer än myndighetsinstitutionerna.
Men denna typ av misstänksamhet har ingen plats i ett samhälle som vill ha solidaritet som en av huvudpelarna för byggandet av gemenskapen – det som samhället just är, en gemenskap. De människor som har kommit till Sverige för att få skydd ska bemötas med omtanke och omsorg inte med ett ständig hot om deportation till ovissa öden, som i de värsta fallen även kan omfatta död. Det nuvarande styret i Sverige signalerar med det här lagförslaget liksom med en hel del andra politiska förslag och beslut att landet inte längre välkomnar asylsökande. Mot detta reagerar vi. Sverige är, har varit och måste förbli ett solidariskt land och Vi anger inte.