Nu debatteras migrationspolitik igen. Nya lagar för att ytterligare minska flyktinginvandring förbereds. Både motståndare till och försvarare av en human flyktingpolitik använder gärna ekonomiska argument. Är fler människor, i Sverige eller i Uppsala, främst en kostnad eller en tillgång? Det är en viktig diskussion, men det finns också en moralisk aspekt på frågan om vi bör hjälpa människor som flyr från krig eller förföljelse. Organisationer med självaktning hänvisar ibland till sin ”tydliga värdegrund”. Vad består den av? Vad har den för betydelse?
Frågorna väcks också av dagens kriser, klimat- och pandemikrisen. Svaren blir olika beroende på vilken kris det gäller. Ordet värdegrund används synonymt med ”värderingar”. Bokstavligen betyder det snarare det fundament som värderingarna bygger på, en människosyn och stark övertygelse, till exempel av religiös eller politisk art. I socialistiska och socialliberala ideologier betonas människors lika värde, mänskliga rättigheter, jämlikhet och rättvisa. Vad händer när politiken prioriterar andra värden, som konkurrens och ekonomisk tillväxt? Varför reagerar vi olika på klimat- och pandemikrisen?
Pandemin har visat att kraftfulla åtgärder är möjliga. Även till stora samhälleliga och individuella kostnader. Värderingar som ansvarstagande och solidaritet har åberopats som stöd. Varför fungerar inte det lika bra i klimatfrågan? Olika argument används; i klimatdebatten hänvisas till egennytta, alla tjänar på att rädda klimatet och klimatsmarta beteenden behöver inte innebära uppoffringar. För att hantera pandemin förväntas vi i stället göra uppoffringar för andras skull.
Pandemikrisen kan hjälpa oss att hantera klimatkrisen och migrationspolitiken. Vi måste inte motivera allt med kortsiktiga ekonomiska argument, det är både sorgligt och fel. Vi har värderingar som vi vill handla i enlighet med. Vi har förmåga att känna för andra, även för människor som inte liknar oss och för framtida generationer. Slaveriet avskaffades inte av ekonomiska skäl.
Samhällskriser kräver politiska beslut och gemensamt agerande. Har jag någon betydelse, kan jag som individ göra något? Var och en av oss har ett personligt ansvar. Det finns en frihet att prioritera mellan olika värderingar. Jag kan granska mitt eget beteende. Vad tror jag på? Vilken sorts människa vill jag vara? Vilket samhälle vill jag leva i?