Alliansen proklamerar att man kommer att lägga ned arbetsförmedlingen om man får regeringsmakten efter höstens val. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar inte. Fristående aktörer skall ta över.
Det här beskrivs som den ”största reformen av den svenska arbetsförmedlingen och dess föregångare sedan 1948.”
Det finns något oroande bekant över detta. 2010 lanserade Alliansen etableringslotsar som en del av den s k etableringsreformen. Det hette att det här var ”den största integrationsreformen på 25 år”. Privata lotsföretag skulle vara en länk mellan de nyanlända och arbetsmarknaden. Ersättningen till de privata aktörerna var minst sagt generös. Fem miljarder fanns budgeterade till och med 2018.
Expressen räknade ut att varje jobb eller jobbåtgärd kostade skattebetalarna 2,5 miljoner kr. SvD fann att arbetssökande lockades med surfplattor och lotsföretag till och med bytte deltagare med varandra för att få högre ersättning.
Det hela blev ett dyrt jobb- och integrationspolitiskt fiasko. Reformen havererade och skrotades helt i början av 2015. Arbetsförmedlingens generaldirektör tog det akuta beslutet om avveckling efter exempel på ”organiserad brottslighet”, ”hot”, ”utpressning” och utbrett ”fusk” i systemet.
Alliansen införde 2014 de s k YA-jobben (kombination av anställning med yrkesutbildning). Målet var 30 000 anställda. Det har blivit ca 700.
Nyckelordet i alliansens nya utspel är matchning. Matchning nämns 14 (!) gånger i den debattartikel i DN där förslaget lanseras.
Det har gått troll i ordet matchning (föra samman, passa ihop). I dag ropar byggbranschen på yrkeskunnigt folk. Det råder stor brist på sjuksköterskor etc. De som har utbildning för dessa yrken sitter i dag inte arbetslösa och väntar på att bli ”matchade” till ett nytt jobb.
De som har en förgymnasial utbildning har svårt att hävda sig på svensk arbetsmarknad. De kan knappast ”matchas” ihop med de nämnda bristyrkena.
Alliansens privata matchningsförelag kan varken trolla fram sjuksköterskor eller de ”enkla jobb” som det ropas på.