Alla frågor är inte besvarade

Tidigare inlägg i debatten. UNT 22/2 och 25/2.

Tidigare inlägg i debatten. UNT 22/2 och 25/2.

Foto: UNT

Insändare2022-03-09 09:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på replik från Erik Pelling, Eva Christiernin (S), Rigmor Stenmark (C) och Cecilia Fors (M)den 3 mars 

Tack för era svar, men fortfarande finns det frågor som inte är besvarade. 

Enligt planen ska budgeten för äldrenämnden minskas med 30 miljoner i år 2022, och med 45 miljoner år 2023. Tillsammans med den tidigare minskningen med 158 miljoner på sju år så är det historisk försämring och inte en förstärkning.

Har språkutbildningar kommit i gång till personal som är i behov av detta, och har språkstödjare utsetts? Flera andra kommuner har genom Vård och omsorgscollege utbildat personal till språkstödjare. Uppsala kommun ingår i Vård och omsorgscollege Uppsala län, så det finns möjlighet att få stöd med den utbildningen.

Vilka satsningar har gjorts för att öka personalkontinuiteten? Vi vill gärna få svar på den frågan.

Bra att kriterierna nu har ändrats för att få en beviljad plats på ett särskilt boende. Om nämnden inte hade tagit fram de snävare kriterierna, så hade fler äldre redan kunna känna sig trygga och inte socialt isolerade.
Brukarbedömningar görs varje år inom kommunerna. Inom området Leva och bo självständigt, får Uppsala ett mycket lågt resultat av brukare inom hemtjänsten. I helhetsbedömningen som brukare gör och som redovisas i KOLADA har Uppsala fått sämst resultat jämfört med övriga kommuner under flera år, dvs röda siffror.

Mindre resurser till de äldre de senaste åren har försämrat kvalitén, vilket syns i brukarnas egna enkätsvar.

Detta är verkligen oroande, i synnerhet när antalet 80 år och äldre har ökat kraftigt i Uppsala.

Inom några år kommer allt fler äldre behöva stöd inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilda boenden. Här behöver satsningar verkligen göras för både personal och äldre, inte bara när det är valår.