Alla borde lära sig att argumentera!

Demokratiska samhällen bygger på att man ska kunna argumentera, skriver Arvid Fridborg. Bilden visar retorikexperten Elaine Bergqvist under en föreläsning.

Demokratiska samhällen bygger på att man ska kunna argumentera, skriver Arvid Fridborg. Bilden visar retorikexperten Elaine Bergqvist under en föreläsning.

Foto: JESSICA GOW / TT

Insändare2019-11-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Argumentet liknar ett armborstskott - det blir lika effektivt vare sig en jätte eller en dvärg har skjutit av det.” (Francis Bacon). Att argumentera är ett oerhört viktigt redskap som används runt om oss dagligen. Om alla kunde argumentera så skulle världen vara en mycket bättre plats eftersom alla på ett bra sätt då skulle kunna förmedla deras åsikter.

I Sveriges grundlagar så står det att alla ska ha rätten att säga och skriva vad de vill, men om man inte är kapabel till att uttrycka sig på ett bra sätt så är de nästan värdelösa. Någon som är tränad på att argumentera kommer troligen alltid vinna en argumentation mot en oerfaren argumenterare. Om man inte kan sätta ord mot ord så kommer ens åsikt alltid upplevas sämre än alternativen.

Att argumentera är ett av de absolut bästa sättet att lösa konflikter och det är något som vi människor gör dagligen. Om alla var så bra på att argumentera så skulle åsikter representeras på ett mer jämlikt sätt och man skulle ha lättare att urskilja vilket argument som är det bästa.

Vissa anser att det skulle vara svårare att få något gjort om alla var så bra på att argumentera, att det skulle vara för mycket snack och för lite verkstad, men det är så mycket bättre att göra rätt från början än att göra fel och behöva göra om. Om man inte argumenterar sig fram till en lösning så kan man för sent inse att det alternativ man använde var mycket sämre och behöva göra om.

Demokratiska samhällen bygger på att man ska kunna argumentera. Det är så man kommer fram till vilket alternativ är bäst och också vet vad man ska göra. Om du då har en politisk diskussion med någon som motsätter sig din åsikt så är det oerhört mycket bättre att framföra din åsikt på ett professionellt och kontrollerat sätt än att bara kasta den ur sig. Om alla kan argumentera så blir det den ofta objektivt bästa åsikten som står ensam kvar på slutet. Eftersom alla inte kan argumentera alls lika bra så är det nu dock svårt att fastställa vad som är bäst eftersom det alltid kommer finnas några skickliga talare som är bra på att övertyga utan att behöva argumentera alls särskilt mycket.

Om man vill få sin vilja igenom så måste man helt enkelt argumentera eftersom det alltid kommer finnas de som vill motsätta sig dig. Man måste kunna tala för sin sak för att övertala någon att just den är rätt, det är det mest civiliserade verktyg vi har till att lösa konflikter och komma fram till vilket alternativ som är bäst.