Ägarbytet väcker oro hos boende i Valsätra

Hembla fortsätter att ta bort all trivselskapande grönska på Bandstolsvägen, skriver Tony Henrohn.

Hembla fortsätter att ta bort all trivselskapande grönska på Bandstolsvägen, skriver Tony Henrohn.

Foto: Niklas Skeri/Arkiv

Insändare2019-10-26 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 22/10 anordnade Hyresgästföreningen paneldebatt i UKK med representanter för alla partier. Debatten skulle ta sin utgångspunkt från dokumentärfilmen "Push" av Fredrik Gertten. Det handlar om globala aktörers övertagande av hyreshusen i bland annat Valsätra av renodlade vinstintressen.  Hälften av debattörerna hade dock inte sett filmen, men som Erik Pelling (s) sa så har han sett andra dokumentärfilmer av Fredrik Gertten och litar på honom! Moderaternas representant hade inte alls reda på innehållet i "Push" liksom KD:s representant varför man undrar varför de deltog. 

Som bekant har nyligen det tyska storbolaget Vonovia köpt  det ökända amerikanska bolaget Blackstones majoritetspost i Hembla för 12,2 miljarder kr. Blackstone skrattar hela vägen till banken efter vinsten 6 miljarder kr på Hembla-affären på hyresgästernas bekostnad. Den moderata representanten i paneldebatten kallade Vonovia för en seriös aktör. Hon har tydligen inte läst tyska medier där man kan läsa historier av strider med missnöjda hyresgäster. Der Spiegel har skrivit mycket om Vonovia, som använder sig av samma affärsmodell som Blackstone (Buy, Fix, Sell) och dessutom anklagats för att  tvinga hyresgäster att betala för extratjänster och servicearbeten som aldrig utförts. Då det börjat bli för besvärligt i Tyskland, inte minst i Berlin, har Vonovia alltså börjat etablera sig även i Sverige genom Hembla. –  Vi kan bara hoppas, sa politikerna i paneldebatten om Vonovia i Valsätra. 

Då de talrika åhörarna fick tillfälle för inlägg tog boende från Bandstolsvägen upp Hemblas absurda borttagning av all trivselskapande grönska  i området, som alltmer tagit karaktären av brutalt kalhygge. Ingen av politikerna i debatten stödde Hemblas "busksyn" på hur få bort "buset". Ingen av politikerna tycks för övrigt ha satt sin fot på Bandstolsvägen och det gäller även Hyresgästföreningens representant vars lokala företrädare är helt tysta. Nu har även bärbuskarna i området tagits bort. I söndags (!) rök de röda vinbärsbuskarna som annars glatt hyresgästerna att kunna plocka ifrån under säsong. 

Karta: Bandstolsvägen