Värt att veta om valpen

Funderar du på att skaffa valp? Här får du 10 tips och råd om hur du bäst tar hand om din nya hund.

16 maj 2011 09:06

Tioveckors labradorvalpen Lucas älskar livet. Han snubblar runt på golvet inne på smådjurskliniken och tittar nyfiket på allt och alla. Inger Lilliehöök, veterinär på Smådjurskliniken på SLU i Uppsala, har bara haft honom i sin ägo i ett par veckor men har redan märkt att Lucas är en social varelse. Han leker sig snabbt trött men sen behöver han lugn och ro och sover flera timmar i sträck. Han är som en litet barn, behöver ständig passning och massor av omvårdnad. Att skaffa valp är alltså inget man gör av bara farten.
– Det viktigaste är att välja rätt ras. Man ska läsa på ordentligt, besöka hunduppfödare och utgå från familjens behov och intressen, säger Eva Park, djurvårdare.

Hon och hennes kolleger håller på att planera inför en informationskväll för nyblivna hundägare och tipsar redan nu om vad du bör tänka på:
1. En valp är som ett litet barn, stoppar saker i munnen och sätter lätt i halsen. Tänk på att elsladdar kan bli roliga gnagobjekt. Valpsäkra därför ditt hem.
2. Träna valpen att vara ensam hemma korta stunder. Låt den vara ifred i ett rum med vatten, sovplats och leksaker där den inte kan göra sig illa.
3. Du har tagit över tikens roll som uppfostrare. En valp gör aldrig medvetet fel, den är bara inte inlärd. Tillsägelser ska komma när hunden gör fel, eller precis innan. Bestraffa aldrig, ge mycket beröm när hunden gör rätt.
4. Låt valpen träffa andra hundar, viktigt för att lära sig det sociala spelet.
5. Valpar är känsliga. Låt den inte kasta sig in i vilda lekar med en vuxen, stor hund. En stöt räcker för att valpen kan skada sig och få tillväxtrubbningar.
6. En valp sover cirka 20 timmar per dygn men när den är vaken är den pigg och behöver stimulans.
7. Träna på att gå i trappor, åka buss och vistas bland människor. Social inlärning motverkar att hunden blir rädd av sig.
8. Ta för vana att göra en daglig hälsokontroll, titta i öronen, under svansen och lär dig ta tempen. Börja klippa klorna och borsta tänderna, så valpen vänjer sig.
9. Valpen äter oftare en vuxen hund, fyra gånger om dagen. Ge den valpfoder.
10. Rasta oftare än en vuxen hund. Varje gång den ätit, sovit eller lekt vill den kissa. Vid cirka sex månader vet valpen att den ska kissa ute.

Djurvårdaren Sara Kivelä Löfberg tycker också att man ska välja ras efter egenskaper och storlek som passar för dig och din familj.
– Vissa hundraser är mer sociala än andra och lyssnar mer på sina ägare. Andra är mer självständiga, säger hon.
En valp får skiljas från tiken tidigast vid åtta veckors ålder. När den är leveransklar ska den vara veterinärbesiktigad, avmaskad, ID-märkt, vaccinerad och registrerad i Svenska kennelklubben (gäller rasrena hundar). Vid tolv veckors ålder vaccineras den igen.
– Uppfödaren kan berätta allt du behöver veta om vaccinationer, foder, rumsrenhet och uppfostran. En bra kontakt med uppfödaren är oftast guld värt, säger Eva Park, som även rekommenderar att ta semester under ett par veckors tid i samband med att valpen flyttar in.

TIPS

Informationskväll för nya hundägare på smådjurskliniken
Onsdagen 25 maj kl 18,30-20,30 är det gratis informationskväll för nya hundägare på smådjurskliniken, SLU i Uppsala.
Vill man få sin valp vaccinerad mot en subventionerad kostnad, ska man ta med sig sin valp, hundens stamtavla och vaccinationskort.
Man kan också ta med sig valpen för den sociala träningens skull. Annars kan man komma utan valp. Under kvällen medverkar veterinärer och sköterskor.
De svarar på frågor, berättar om grundläggande sjuk- och hälsovård och ger goda råd om hur du tar hand om din valp. Sista anmälningsdag är 19 maj. Ny träff planeras till hösten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg