Stör inte den hund som sover

Hundar sover större delen av dagen. Men de ska inte sova för mycket – eller för lite.  Precis som med oss människor är deras vila och återhämtning viktig.

21 januari 2013 09:02

Vi talar ofta om vikten av att aktivera våra hundar, mer sällan om behovet av vila. Men de sitter ihop, en hunds välmående består av både och.
– En del hundar sover på tok för mycket, en del alldeles för lite, båda kan vara varningstecken på att hunden inte mår bra, säger Memea Molin, hundägarcoach och författare till flertalet hundböcker.
Hur mycket sömn som är normalt är svårt att säga, och uppgifterna varierar, men att en medelstor hund sover omkring 16 till 18 timmar per dygn är inte ovanligt. En valp sover betydligt mer. Men sover den vuxna hunden upp emot 22 timmar på ett dygn kan man ana att något inte är som det ska.
– En sådan hund kan ha blivit för passiviserad, kanske får den ingen aktivitet mer än de korta promenaderna på 15 till 20 minuter några gånger om dagen. Sedan går de och lägger sig, de har helt enkelt gett upp, säger Memea Molin.

Det är inte ovanligt att små hundar sover alldeles för lite, vilket faktiskt har med deras storlek att göra.
– Vi tillåter dem att härja runt mycket mer än vad vi gör med stora hundar, för att de inte gör så stor skada. En stor hund däremot orkar vi inte med om den hela tiden rusar runt, vi säger till den. Det kan resultera i att de små hundarna inte får tillräckligt med vila.
Precis som med oss människor behöver vi skapa bra förutsättningar för att djuret ska sova gott. Själva sovplatsen är viktig. Och att vi varvar ner dem, lär dem gå och lägga sig.
– Jag brukar placera sovplatser där hunden själv vill ligga, och oftast vill de vara där vi människor är. Det är ingen idé att försöka lägga hunden i ett hörn långt bort från familjen om den inte själv vill vara där.

De flesta hundar vill ligga mjukt, men en del blir varma och går ur bädden ibland. Att de lägger sig vid ytterdörren kan bero på att det finns ett drag där som svalkar.
Att man släcker ned är bra, liksom att det är tyst och lugnt. De vill gärna ha en kant på sin bädd, något att luta sig mot. Och viktigast av allt:
– Den hund som sover ska man låta vara i fred, det är en gyllene regel och kan inte sägas nog många gånger. Om man vill kalla på hunden är en sak, men gå inte fram till den hund som sover, säger Memea Molin.
En del ger sina hundar de mest fantasifulla bäddar. Andra har sin hund i sängen, vilket kan få vissa att rynka på näsan.
– Det måste vara upp till var och en hur man vill ha det men den saken. Var och en fostrar efter det som passar just den hunden, i just den familjen.

När valpen vill vila
I stället för en dyr korg, inred en kartong så att den blir till en mysig sovplats. Lägg i en kudde. Det bör också finnas kanter, eller en vägg, på kartongen. En del hundar gillar också tak. Valpen kan bita bäst den vill i kartongen, byt bara ut den eftersom. När den är vuxen och slutat bita sönder saker är det dags att skaffa en riktig bädd.

En valp behöver mycket sömn och vila. När valpen är trött och på väg att somna kan du sätta dig nära och prata lågmält samtidigt som du smeker den över ryggen. Om den rör på sig och smågnyr betyder det att den tycker om din hantering. Om valpen i stället går ifrån platsen och lägger sig någon annanstans ska du låta den vara i fred.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!