Möss kan skydda katter mot diabetes

Precis som människor kan katter drabbas av diabetes. Störst risk löper de som är överviktiga. Men sjukdomen går att behandla. Framför allt bör man se över kattens matvanor. Bäst är att utgå från ursprungsdieten – möss.

19 juli 2011 09:02

En katt är av naturen en utpräglad jägare och köttätare. På menyn står framför allt möss och småfåglar. Men i och med att katten blivit mer av en familjemedlem har också dess livssituation förändrats till att i högre grad likna vår. I stället för att vara ute och jaga lämpliga byten ligger den hemma i soffan och slumrar. Maten kommer ändå.

Nästan alla torrfoder är baserade på olika spannmål som vete, havre, ris och majs. Spannmål betyder kolhydrater, som blir till glukos, socker, när vi äter det. Om vi inte rör oss, omvandlas det till fett.

Friska människor har inga problem med detta, tvärtom behöver vi kolhydrater i lagom mängd för att må bra. För katter är det lite annorlunda. Deras kropp har en unik förmåga att omvandla köttets proteiner till glukos, men är desto sämre på att ta hand om kolhydrater. Konsekvensen är att katten får olika sjukdomar. En av de vanligare är diabetes. Enligt den amerikanska forskaren och veterinären Deborah Greco löper överviktiga katter fyra gånger så stor risk att utveckla diabetes som normalviktiga.

Detta bekräftas av Eva Linders, veterinär vid Arninge djursjukhus utanför Stockholm, som med jämna mellanrum får in katter – ofta lite äldre – som utvecklat diabetes.
– De vanligaste symtomen är att katten börjar dricka mer än vanligt, magra och se allmänt tufsig ut i pälsen.

Har katten haft sjukdomen länge, kan den få problem med nerverna i benen. Då får katten ont i tassarna och börjar gå vingligt.
– Det viktiga är att man kommer in med katten till ett djursjukhus. Diabetes går att behandla. Förr gav man tabletter, men på senare tid har man övergått mer till insulinbehandling. Men det viktigaste är att se över kosten, säger Eva Linders.

Hos de flesta veterinärer finns särskild mat att köpa och Eva Linders menar att det bästa är att hålla sig till burkmat. Hon hänvisar också till Deborah Grecos forskning på området och kattdieten catkins.
– Det är som Atkins fast för katter och utgår från ursprungsfödan – möss. En mus består av ungefär hälften protein och hälften fett. Bara tre, fyra procent är kolhydrater. Precis vad en katt behöver.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Wreede TT Spektra