Katter kommunicerar med dofter

Doctor Dolittle kan ta ledigt. Nu kan du prata med husdjuren själv, på deras eget språk. En sprayflaska med doftspray säger mer än tusen ord.

17 november 2008 07:00
Får du en flashback till förra sommarens utlandssemester när du känner doften av en viss parfym? Blir plötsligt vrålhungrig när du känner doften av mat? Ibland talar dofter sitt tydliga språk och framkallar känslor hos oss. Och våra husdjur är likadana. Men för dem betyder dofter ännu mer.
- Djur kommunicerar ju genom dofter. De urinmarkerar för att visa andra djur var deras revir är, och när en katt stryker sitt ansikte mot sin ägares ben är det för att markera att det här är min ägare som jag känner mig trygg med, säger veterinär Eva Heger.

Redan som små ungar spelar dofterna en stor roll i djurens liv. Så kallade feromoner utsöndras från juverområdet för att ungen ska knyta an till sin mamma, och mamman känner igen sin unge på doften.
- Feromoner är en signalsubstans som katter och hundar utsöndrar ur olika körtlar på kroppen. Feromonerna ger positiva signaler och katter markerar med dem på ställen där de trivs och som ett sätt att hålla ihop gruppen, berättar Eva Heger som driver en veterinärklinik i Kävlinge specialiserad på katter.
Katter kan ibland lägga sig till med beteenden som vi inte gillar, och som kan vara svåra att korrigera - eftersom vi helt enkelt inte kan tala om för katten att den inte får göra så. Katter som urinmarkerar eller klöser inomhus på möbler och väggar kan vara ett stort problem för många kattägare. Istället för att säga fy till katten kan en flaska med rätt doft göra susen.
- Katter urinmarkerar ofta för att de känner sig otrygga i sitt revir. Sprutar man feromoner där de urinmarkerar kan det ge en lugnande signal och få dem att känna sig tryggare, förklarar Eva Heger.

Det finns även andra typer av doftspray som ska verka avskräckande för katter. Till exempel gillar katter inte citrondoft.
- Det kan också fungera, men enligt min erfarenhet kan det ibland ge motsatt effekt när katten vill "markera över" den obehagliga doften istället.
Även hundar reagerar på feromoner, men olika djurarter har olika slags feromon. Med hjälp av doftspray kan man till exempel lugna hundar som blir oroliga av att vara ensamma, är rädda för fyrverkerier eller blir åksjuka när de åker bil.
- Det kan fungera väldigt bra ibland, men det är inget undermedel. Och det är viktigt att komma ihåg att man ska ta redan på orsaken till att ett djur beter sig på ett visst sätt först.
Feromoner

Feromoner kallas ibland dofthormoner, vilket ger en lite felaktig bild eftersom det inte är hormoner utan en annan slags signalsubstans som alla däggdjur signalerar till varandra med.

Feromonerna har framförallt betydelse när den digivande mamman och hennes ungar knyter an till varandra.

Feromoner har en lugnande effekt som får djuren att känna sig trygga.

Olika djurarter har olika doftspråk, därför reagerar inte hundar och katter på samma slags feromon.

Det syntetiska feromon som säljs på apotek och hos veterinärer är helt doftfria för människan.

Feromon för katt heter Feliway eller Felifriend och till hund DAP. De finns i både sprayform och doftavgivare som kopplas in i ett elektriskt väggurtag.

Feromoner kan användas till att behandla bland annat åksjuka (eftersom det ofta beror på oro), urinmarkering inomhus, problem vid hantering hos till exempel veterinär, när djuret ska vänja sig vid en ny miljö, fyrverkerirädsla, ensamhetsträning.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!