Att skaffa en andra hund

Många vill skaffa en andra hund för att de ska få sällskap av varandra. Åldern på hunden som redan finns är en viktig fråga, liksom ålder på den nya.

6 juli 2010 09:47

Hunden som redan finns i familjen bör inte vara för gammal, särskilt inte om andrahunden är en valp. Då kan tillvaron för den äldre bli alldeles för jobbig. Dels i leken, dels för att unga hundar kan kräva mer träning och motion än en gammal. Inte heller ska den första hunden vara för ung när ännu en hund införskaffas. Det är bra om den är några år. Får den ena hunden mer uppmärksamhet än den andra, kan svartsjuka uppstå. Detta är särskilt viktigt att tänka på då en valp kommer till en vuxen hund. Det är lätt hänt att den lilla gulliga får kel och lek, medan den äldre glöms bort.

Pauline Ramsby har haft två hundar i flera omgångar. Först två labradorer, sedan en labrador och en amstaff. Och nu, labradoren Robin, tio år, och en staffordshire bullterrier som heter Anja. Hon är nio veckor och har just gjort sig hemmastadd.
– När folk kommer på besök ber vi dem att alltid hälsa på Robin först. Hon måste få känna att hon är nummer ett. En valp tar sitt utrymme, det gör inte alltid en gammal hund. Det är också viktigt att Robin får sin egen tid. Gärna egna promenader i hennes egen takt.

Nackdelen med att en valp kommer till en vuxen hund är att leken kan bli lite väl häftig.
– Valpar ska leka valpars lek, om den vuxna hunden blir för yvig får man lugna ner dem, det är helt enkelt två olika hundars behov.

Pauline Ramsby har bara goda erfarenheter, men säger att man noga måste tänka igenom om det är praktiskt möjligt med två hundar. Plats, ekonomiskt och förmåga att fostra två olikheter.
– Något som jag själv inte funderat på var att det är en viss konst att gå med två hundar i koppel. Det kan snurra till sig ordentligt.

Pauline och hennes familj skaffade en andra hund delvis för att ge Robin en roll. Det är inte helt ovanligt att den första hunden tar hand om, till och med fostrar den nya. Men det kan också vara tvärtom.
– Vi hade en labradorhanne som var sju år när Robin kom till oss. Moses gillade inte att ligga i korg, men det gjorde Robin. Efter bara några veckor började Moses också ligga i korg.

Ett annat skäl att skaffa en andra hund kan vara att förebygga sorg.
– Då Robin en dag inte längre finns kommer Anja vara kvar. Hon kommer åtminstone delvis att fylla ett tomrum. Så som också Robin gjorde då sorgen drabbade oss.

 

Klarar du av det?

Har du råd? En renrasig hund kostar omkring 20 000 kronor det första levnadsåret, därefter omkring 7 000 kronor per år. (Enligt Svenska Kennelklubben)

Har du plats? Två korgar i hallen, eller nedanför sängen. Två hundar i bilen eller på bussen, eller i soffan.

Har du ork? Två hundar som ska motioneras. Det krävs också en del disciplin att klara av två hundar i koppel.

Har du hundvakt? Det är en sak att hitta tillfälligt hem för en hund, men att få vänner att ta båda hundarna kan vara knepigt. (Gäller givetvis inte hundpensionat.) Tänk också på att det ibland är okej att komma hem till folk med en hund, men att två kan bli en för mycket.

Vilken hund vill du ha?

Tik eller hanhund? Om du har en av varje kan det bli lite krångligt då tiken löper.

Ålder? Din hund som redan finns hemma bör vara några år, men heller inte för gammal. När tror du det är bäst för din hund?

Valp eller vuxen hund? Med en valp kommer mycket bus och lek, med en vuxen hund kommer redan invanda mönster. Passar den vuxna hunden ihop med den hund du redan har?

Ras? Det kan inte sägas tillräckligt många gånger: olika raser har olika egenskaper. Bra att tänka på för att två raser ska passa ihop. Eller komplettera varandra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!