Toppklass på äldrematen i Heby

Maten till äldre i Heby kommuns särskilda boenden är i toppklass i Sverige. Det framgår av en undersökning som Socialstyrelsen genomförde under fjolåret.

13 januari 2012 07:44

Undersökningen Öppna jämförelser har granskat matens kvalitet, men också måltidsmiljön. På kärnfrågan hur maten smakar blev betyget mycket högt och Heby ligger på femte plats i landet.
Hela 71 procent av de tillfrågade i Heby kommun gav åtta till tio poäng på den tiogradiga skalan. Det gav en femte plats bland landets kommuner. I Uppsala län kommer ingen annan kommun i närheten av den höga siffran.
Kostenheten i Heby kommun ingår i samhällsbyggnadsförvaltningen:
– Det som spelar roll är naturligtvis den medvetna inriktningen på senare tid att laga maten från grunden. Föregångare är Tallgården i Östervåla, men även på Liljebacken i Tärnsjö, Tegelbacken i Heby och på Rungården i Morgongåva lagar man numera allt mer så att säga hemlagad mat av råvaror, säger förvaltningschefen Emma Burstedt.

UNT har i reportage under fjolåret skildrat omläggningen från halvfabrikat med tillsatsämnen som värmdes upp i mikro till köket på Tallgården där redan doften och ljuden från tillredningen lockade gästerna.
Plötsligt började de äldre ta för sig, samtalen flöt ledigare vid borden och man skrattade oftare.
Dessutom visade det sig att kostnaderna minskade.
– På Tallgården har man kommit längst. Där kunde man snart upphöra med tillskott av näringsdrycker för att vissa av de gamla inte skulle tappa för mycket i vikt. I stället använder man grädde i maten.
Inriktningen är att Tallgårdens exempel skall bli allmänt på kommunens alla äldreboenden. Emma Burstedt säger att Hebys topprankning på något vis skall firas under våren.
– Ja, och det är kostpersonalen som skall hyllas.

 

FAKTA

Fler undersökta kommuner i länet:
Heby: 71 procent/ plats 5
Knivsta: 57 procent/ plats 54
Tierp: 47 procent/ plats 154
Uppsala: 46 procent/ plats 161
Håbo: 44 procent/ plats 187
Östhammar: 43 procent/ plats 197
Älvkarleby: 39 procent/ plats 223

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Lundgren