Här grävs för Folkmacken

På onsdagen togs första spadtaget för ”Folkmacken” i Harbo. På fredag inleds grävningsarbetena och inom fyra till sex veckor tas anläggningen i bruk.

13 oktober 2010 15:16

Ett tappställe är ett av naven för ett litet samhälle på landsbygden. Nu kommer sex hyreslägenheter och ett antal villor att byggas. I Harbo ger man sig inte. Efter chockbeskedet den 14 januari i år att Statoil lägger ner byns enda mack togs ett rejält omtag.

Med ett projektbidrag på 20 000 kronor från Heby kommun på fickan satte ortsbon Kjell-Arne Rönnberg igång att sondera utvägar. Snart klarnade det hur man kunde gå till väga.. En ekonomisk förening bildades, allmänhet och företag erbjöds köpa andelar á 1 000 kronor och man fann en lämplig etableringsplats på kommunens åkermark strax söder om samhället som planerats som industriområde.

Nästan på dagen nio månader efter Statoils trista besked togs så i går det första symboliska spadtaget.
– Just i dag har vi sålt 1 016 andelar. Försäljningen pågår fram till årsskiftet, sedan drar vi streck, säger Kjell-Arne Rönnberg.

Med bidrag från länsstyrelsen och Sala Sparbank Miljonen har föreningen nu 1,2 miljoner kronor i kassan. Macken kostar två miljoner att bygga, då ingår också en väg- och elanslutning. Automatstationen byggs av en Västeråsfirma som specialiserat sig på billiga, miljöanpassade tappställen. Det mesta är prefabricerat. Ortsbor svarar för de förberedande gräv- och anläggningsarbetena. Preem kommer att leverera bränslet, bensin 95, diesel och etanol.

I den kyliga blåsten ute på gärdet står bland andra Ove Karlsson som driver en byggnadsfirma. Han har tidigare byggt sex hyreslägenheter i byn. Nu förhandlar han med kommunen om att få köpa 8 000 kvadratmeter detaljplanerad mark för att bygga ytterligare sex lägenheter samt en grupp friliggande villor.
– Jag hade nog inte vågat om vi hade blivit utan mack. Jag är glad för att Harboborna ställde upp så mangrant.

Göran Blom, också han ortsbo, säger att lilla Harbo har ett bra geografiskt läge och goda kommunikationer på Uppsala.
- Nu finns det definitivt en framtid här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!