Älgskogshuset ny attraktion

Älgparken i Gårdsjö norr om Morgongåva har fått en ny attraktion - älgskogshuset.

Älgparksägare Leif Lindh kör sina gäster med bil på den nylagda vägen till torpet i gläntan där älgarna har sitt vattenhål ett stenkast från verandan.

13 mars 2014 13:35

Vi passerar en bom och två grindar. 1700-talstorpet är renoverat till ett modernt boende med alla bekvämligheter inklusive bastu i den lilla ladugården. På loftet i torpet finns fem sängplatser. Mat och dryck körs ut till gästerna.

– Jag tror på den här satsningen. Naturturism blir bara populärare. Förra året kom 14 800 betalande för att klappa och fotografera älgarna, säger Leif Lindh.

Torpet tillhörde en gång Gårdsjö gård. För 80 år sedan styckades det av och blev sedermera fritidshus med två hektar åker och nio hektar skog.

Eftersom det gränsar till stora älghägnet, som invigdes 2007, lade Leif Lindh ett bud på stället. Förhandlingar följde och affären slutfördes.

– Därmed utökas älgparken till sammanlagt 26 hektar, säger Leif Lindh.

Torpet har fått en grundlig upprustning för en miljon kronor och nya kraftfulla stängsel har kommit på plats.

– Det är viktigt att allt är tiptop. Man skall inte behöva göra avkall på något fast man befinner sig mitt i skogen.

Vilka kan målgrupperna vara?

– Jubilarer som fyller jämnt. Man kan ta med sig hela familjen och fira det bland älgarna. Men jag kan tänka mig att också jägarkompisar, naturvänner, ja, i stort sett alla som vill ha en ovanlig upplevelse, vill komma hit. Och turisterna naturligtvis. Särskilt tyskar och japaner är fascinerade av den svenska naturens obestridde konung.

I besöket ingår också en visning av älgarna på sedvanligt sätt, det vill säga sittande på en specialkärra efter Leffe Lindhs Grålletraktor.

hans.lundgren@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Lundgren