Han vill vara en god förebild

Mahmoud Ahmed är den sociala busschauffören som flydde från sin militärtjänst i Sudan och blev vd inom hotellbranschen. Han vill med sin aktiva livsstil vara en god förebild för sina tre söner.

12 februari 2014 08:15

Under Mahmoud Ahmeds uppväxt i Nigeria arbetade hans far som diplomat. När han var 12 år fick fadern jobb i Sudan och familjen flyttade dit. Efter att Mahmoud Ahmed i övre tonåren hade utbildat sig till officer, fick han uppdraget att delta i en specialstyrka som skyddade den dåvarande regimen i Sudan.
– Jag arbetade nära vicepresidenten. Jag gick i maktens korridorer och det var ett krävande arbete, säger han.

När han var 21 år störtades regimen i Sudan. Han flyttades då till södra delen av landet för att delta som officer i inbördeskriget som år 1983 hade brutit ut mellan norra och södra Sudan. Han hamnade i en problematisk sits.
– Jag var militär på hög nivå och jag ställde mig emot regimen. Det var omänskligt att delta i kriget, jag följde inte regimens order och hamnade i fängelse under en tid.
Fyra år senare flydde han från Sudan tillsammans med sin fru. Flykten gick via Tchad och Nigeria till Saudiarabien. Där utbildade han sig inom hotellbranschen och blev vd för ett nytt femstjärnigt hotell.
– Jag var med och byggde upp hela hotellverksamheten. Jag kom in i en spännande bransch och uppskattade att träffa så mycket människor hela dagarna.

På grund av goda kontakter i den politiska världen fick han och hans familj permanent uppehållstillstånd i Saudiarabien. Men familjen ville vidare till ett land där framtidsutsikterna för deras lilla son såg bättre ut.
De fick välja mellan ett antal länder och världsdelar att flytta till, bland annat USA, Australien och Sverige.
– Sverige var det land som låg närmast Sudan och därför valde vi det. Vi kom till Avesta på 90-talet och blev väl mottagna, alla papper var i sin ordning och redan fjärde dagen i det nya landet kunde vi börja studera svenska.

Mahmoud Ahmed och hans fru fick ytterligare två söner under de fyra åren i Avesta. Men då det fanns ont om jobb där flyttade familjen vidare till Eskilstuna, där han utbildade sig till busschaufför och fick jobb direkt.
År 2004 fick han ett erbjudande om att bli vd för ett lyxhotell i Dubai och han tog chansen. Frun och sönerna följde med till Dubai.
– Det var en möjlighet att tjäna bra pengar, men barnen trivdes inte där. De tyckte att det var för varmt och när de blev lite äldre ville vi sätta dem i svensk skola.

Familjen flyttade tillbaka och bosatte sig i Uppsala, de bestämde sig för att stanna i Sverige. Mahmoud Ahmed arbetar i dagsläget heltid som busschaufför och han trivs med sitt yrke.
– Jag lär mig varje dag något nytt av livets universitet. Svenskar är tystlåtna, men när de är ute och roar sig på kvällarna kommer de i gång och börjar prata om sina liv.

Han driver också aktiebolaget Q House Invest, där han hjälper affärsmän från hela världen att starta företag i Sverige. Han är även god man för ensamma barn som kommer till Sverige och han ska nu bli ordnad vårdnadshavare för en flyktingpojke från Syrien.
– Detta är något jag gör av medmänsklighet. Jag riskerade mycket när jag flydde från Sudan och jag vill visa dessa flyktingbarn hur de kan komma in i det svenska samhället.
Han är nöjd över sitt liv i Sverige och njuter av att hålla sig sysselsatt med olika aktiviteter. Hans nyfikenhet driver honom att våga pröva nya saker.
– Jag vill att mina barn ska se att jag gör så gott jag kan så att de kan uppleva mig som en förebild. Ju mer engagerad man är i samhället desto mer får man tillbaka.

UNT gratulerar

Namn: Mahmoud Ahmed
Aktuell: Fyller 50 år den 14 februari.
Bor: Lägenhet i Löten.
Familj: Fru och tre barn.
Yrke: Busschaufför, Gamla Uppsala Buss. VD, Q-house Invest AB.
Engagemang: God man, ordnad vårdnadshavare för ett flyktingbarn från Syrien.
Intressen: Musik, biljard, simning och att umgås med familjen.
Om sig själv: Social, öppen och humoristisk.
Uppskattar hos andra: Ärlighet och humor.
Oanad talang: Lätt att komma in i social grupp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Gidlöf