Motionerandet gav starka vänskapsband

Pandemin var ett faktum och seniorgympan stängde ner. Till skillnad från många andra äldre slutade inte deltagarna att motionera – stället byggde de både muskler och en stark vänskap. Nu väntar Paris för kompisgänget.

När alla hantlar var slutsålda tog Ingrid Frenning och Dag Sörbom saken i egna händer och tillverkade sina egna.

När alla hantlar var slutsålda tog Ingrid Frenning och Dag Sörbom saken i egna händer och tillverkade sina egna.

Foto: Emelie Högberg

Vänskap2022-04-09 08:00

I mars 2020 brakade pandemin ut i Sverige och hela samhället sattes på paus. Så gjorde också seniorgympan på Ramunds träffpunkt i Uppsala som stängde ner sin verksamhet. Men med stor uppfinningsrikedom och jäklar anamma tog två radhusgrannar saken i egna händer och fortsatte med passen – utomhus och på smittsäkert avstånd. 

– Vi fick gympaprogram och musiklista från ledaren på Ramund. Och så ställde vi en högtalare på staketet mellan min och Sörboms tomt så att vi kunde vi fortsätta motionera tillsammans men med avstånd, berättar Kersti Renström, som också står för sammanställningen av den årstidsanpassade musiken som varierar efter säsong.

undefined
Under pandemin slutade svenskarna att röra på sig, och särskilt inaktiva blev kvinnor och äldre. Men några gick mot strömmen och ordnade gympapass på altanen.

I vått och torrt har de motionerat, tre gånger i veckan, en timme åt gången. Först en halvtimmes gympa, sedan dryck och prat och som avslutning en kvarts stretch- och avslappning. Det är bara ett par tillfällen som de varit tvungna att ställa in, en gång på grund av 32-gradig värme, den andra på grund av isande kyla. Vid regn har markiserna fällts ut och vid snö har altanerna skottats av. 

Franska toner börjar strömma ur högtalaren när alla intagit sina positioner. Det är dags för uppvärmning till "Il est cinq heures, Paris s'éveille" med Jacques Dutronc. "Klockan är fem, Paris vaknar" – det är dags för kroppen att göra det också. Musiktemat är noga utvalt, i början på april firar gympagänget nämligen tvåårsjubileum med en resa till Paris.

– Lena Kåreland, författaren i vårt gäng, kom nyligen ut med boken "Franska flanörer" där man får följa kända franska författares strövtåg i Paris. Vi har förstås alla läst den och blev så begeistrade att vi ville resa dit med Lena som guide, säger Kersti Renström.

Två dagar efter förslaget var resan bokad. 

undefined
Ingrid Frenning, 82 år, före detta matematik- och filosofilärare vid Katedralskolan, Karin Sörbom, 78 år, psykolog och psykoterapeut, Dag Sörbom, 78 år, docent i statistik, Gunilla Ellenius, 87 år, bibliotekarie, före detta kulturchef i Gottsunda, Kersti Renström, 72 år, före detta kemi- och biologilärare vid Fyrisskolan, Lena Kåreland, 82 år, litteraturvetare, professor emeritus och Maria Wanker, 72 år, före detta kemi- och biologilärare vid Fyrisskolan (frånvarande) har blivit goda vänner under sina gympapass.

Från början kände inte alla varandra, men under gympapassens vätskepauser har en fin vänskap vuxit fram. Med psykolog, litteraturvetare, statistiker, bibliotekarie, filosofilärare, psykoterapeut och naturvetarlärare i gänget finns gott om samtalsämnen. De flesta är också engagerade i Senioruniversitetet i någon form.

– Äldre människor mister oftast vänner, men vi har fått fler. Alla har så mycket att bidra med, från olika håll, men i grunden är vi alla kulturtanter, säger Kersti Renström.

– Och en kulturgubbe, min gubbe, fyller Karin Sörbom i. 

Gympan har under de två år som gått betytt så mycket mer än bara motion.

– Passen har varit och är en avledning från allt det jobbiga som pågått runtomkring. Vi har delat bekymmer och tröstat varandra när livet varit tungt. Vi månar om varandra, det är många sms som skickats. Gympagruppen är väldigt viktig och vi vill inte vara utan den nu, säger Gunilla Ellenius. 

undefined
Dag och Karin Sörbom är grannar med Kersti Renström. För att hålla behörigt avstånd under pandemin gympades det på båda altanerna. Musiken ställdes upp på staketet som delar av tomterna.

Det är dags för styrketräning och hantlarna plockas fram. Dag Sörbom har en variant med petflaskor fyllda med vatten och grus – allt noga uträknat för att få rätt vikt.

– Först lånade vi hantlar från Ramund. Sedan gjorde vi egna när vi inte fick tag på några i butikerna. Allt var slutsålt, säger Ingrid Frenning som använder sig av enlitersflaskor fyllda med vatten. 

Passet börjar lida mot sitt slut och en fransk cancan höjer både tempo och humör rejält hos gympagänget. När musiken tystnar tas dryck fram och alla slår sig ner en stund innan den avslutande stretchingen tar vid. Snart firar gympagänget i Paris.

undefined
Lena Kåreland gav förra året ut sin bok "Franska flanörer" som inspirerat vännerna att göra en resa till Paris tillsammans.
Färre gymbesök

Pandemin gjorde att den fysiska aktiviteten hos svenskar minskade – särskilt för kvinnor och äldre. 

En studie från 2020 visade att för 33 procent av svenskarna var tiden för träning på gym, i ett lag eller i rehabiliteringsverksamhet väldigt mycket mindre eller mycket mindre under pandemin än före. Kvinnor i alla åldrar minskade sin träning i organiserad form väldigt mycket eller mycket, och ju äldre kvinnorna var desto mindre fysiskt aktiva var de under pandemin. 
 

Källa: Mälardalens högskola 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!