– Mina föräldrar var noga med att födelsedagen skulle firas med både tårta och presenter. Däremot var det inte riktigt läge att bjuda kompisar på kalas just då eftersom de flesta var upptagna med julförberedelser eller bortresta, säger, Carolina Liljenstolpe.
Att hon, som växt upp i ett radhusområde i Stockholmsförorten Västerhaninge, fått ett så starkt intresse för djur och natur har flera förklaringar. Hemma i radhuset fanns inte bara mamma, pappa och en storasyster. Där fanns också labradoren Laban. Dessutom, under åren, en kavalkad av sällskapsdjur såsom papegojan Niklas, nymfparakiten Jocke, undulaten Sandra, bassethunden Oscar, marsvinet Pyret, kaninen Gosan samt de vandrande pinnarna Gudrun och Gertrud.
Men förklaringen till yrkesvalet agronom får man söka länge bort än i det djurvänliga hemmet i Västerhaninge. I södra Afrika närmare bestämt. Så här hänger det ihop:
Efter studentexamen på Åsögymnasiet på söder i Stockholm och några terminer på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) kände hon att det inte var riktigt hennes grej. Så hon hoppade av, trots att hon trivdes bra. Särskilt med studentlivet.
Vad göra när idén att bli väg- och vattenbyggare inte längre var aktuell?
Hon bestämde sig för att ta kontakt med några släktingar som bosatt sig i Sydafrika och fråga om hon fick komma och hälsa på. Det fick hon gärna och togs emot som en i familjen. De bodde i staden Robertson, belägen cirka 15 mil österut från Kapstaden där de drev en fårfarm.
– Jag fick hjälpa till med den dagliga skötseln av gården och blev bland annat en fena på att och driva in får från hästryggen.
Hennes insatser på gården uppskattades och pappan i familjen kom med förslaget att hon skulle utbilda sig till agronom. Något som hon tidigare inte haft en tanke på.
När hon återvände till Sverige hade tanken mognat. Efter en period som au-pair i London och studier i geografi på Stockholms universitet kom hon 1996 in på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och flyttade till Uppsala.
Här vidtog den sedvanliga jakten på studentlägenhet. Efter en tids flyttkarusell köpte hon en etta på 23 kvadratmeter med ”toppläge men i behov av viss upprustning” för att använda mäklarspråk. Det blev starten på hennes intresse för renovering.
I dag bor hon i stadsdelen Eriksberg i Uppsala i ett hus som hon delvis har inrett i femtiotalsstil.
Studierna på SLU ledde till att hon 2008 disputerade på en avhandling om konsumentattityder till djurvälfärden i svensk grisproduktion.
– Min forskning handlade bland annat om vad konsumenter är villiga att betala för förbättringar i svensk djurhållning, till exempel för bedövning av hangrisar innan kastrering.
I somras kände hon att det var dags att prova på något nytt. I dag arbetar hon som konsult och senioranalytiker på företaget Stelacon i Stockholm. För tillfället med ett uppdrag där det mäts hur väl svensk kollektivtrafik är anpassad till funktionsnedsatta.
Födelsedagen kommer hon att fira med bowling tillsammans med familjen. Dagen efter blir det julfirande i sedvanlig ordning.