Vill uppmuntra utan att använda pekpinnar

Att få folk att leva mer hälsosamt utan att vifta med pekpinnar är en konst som dietisten Karin Kauppi försöker att lära ut till andra inom sjukvården.

Hälsa. Egentligen ville Karin Kauppi bli kock, men valde i stället att bli dietist. Hennes roll nu är att uppmuntra till att leva mer hälsosamt.

Hälsa. Egentligen ville Karin Kauppi bli kock, men valde i stället att bli dietist. Hennes roll nu är att uppmuntra till att leva mer hälsosamt.

Foto: Isabelle Nee

Uppsala2015-12-22 08:00

– Vi har egna skåp, ungefär som på en gymnasieskola.

Dietisten Karin Kauppi visar runt på sin arbetsplats i en av de nyrenoverade äldre delarna av Akademiska sjukhuset. Här finns gott om olika kontorsmiljöer och varje dag får de anställda ta sin dator och sätta sig på en plats som passar för just dagens arbete. Karin Kauppi arbetar med verksamhetsutveckling och har inte längre några egna patienter.

– Det är ju det tråkiga med det här jobbet, men å andra sidan får jag jobba väldigt mycket med personalen på sjukhuset.

Hennes arbete handlar dels om att arbeta för att de patienter som vistas på sjukhuset ska få i sig tillräckligt med näringsrik mat, vilket påskyndar tillfrisknandet. Dels handlar det om det förebyggande arbetet, om hur patienterna ska uppmuntras att ändra livsstil med hälsosammare mat och mer motion så att de ska minska risken för att bli sjuka.

– Varje område inom landstinget har sitt eget ansvar för det här arbetet, men det vi kan göra är att ge stöd och utbildning och att ta fram gemensamma rutiner för Akademiska sjukhuset, habiliteringen, primärvården och Enköpings lasarett. Vi vet att en stor del av sjukdomsbördan är sådan som patienterna själva kan påverka med livsstil och levnadsvanor, säger hon.

Karin Kauppi förklarar att en del av konsten förstås är att uppmuntra patienter att sluta röka, börja röra sig och lägga om sina kostvanor utan att samtidigt komma med pekpinnar.

– Det handlar om att ställa rätt frågor och uppmuntra. Ofta tror inte personalen att patienterna vill prata om sånt här, men undersökningar visar tvärtom att folk visst vill ha det här stödet.

Hon är uppvuxen i Vänersborg med en matintresserad pappa och en hälsointresserad mamma. Hennes yrkesval är helt enkelt en kombination av föräldrarnas intressen, konstaterar hon.

– Egentligen ville jag bli kock, men jag är nog lite för klen för det. Jag tror inte att min rygg hade pallat.

En tio år äldre kusin som åkte till Uppsala och studerade när Karin Kauppi var i tioårsåldern fick inspirera till valet av studieort. Hon flyttade till Uppsala till höstterminen 1996 och redan i samband med första tentafesten träffade hon sin blivande man.

– Vi var på V-dala nation, men det var så tråkigt där så vi bestämde oss för att åka ut till Ultuna där min kompis bror hade en fest med sina kompisar. Och min man var en av de där kompisarna, säger hon.

Hon konstaterar att de sedan sex år tillbaka nästan ”är tillbaka på brottsplatsen” eftersom de i samband med att de fick sitt andra barn köpte hus ett stenkast från Ultuna.

Med undantag av en kort period i Nyköping har Karin Kauppi jobbat på Akademiska sjukhuset hela sitt yrkesliv. Flera år arbetade hon med överviktiga, och en del av det arbetet hon saknar är att laga mat ihop med patienterna.

– Det var verkligen roligt och gav inspiration till min matlagning hemma också.

Matlagningen hemma har annars blivit mer utmanande sedan båda sönerna bestämt sig för att bli vegetarianer.

– Det kan jag inte annat än uppmuntra, men jag har förklarat för dem att det innebär att man måste kunna äta många olika sorters mat och inte bara den mat man älskar, säger hon.

Kanske är det en regel som vi alla borde följa. Karin Kauppi säger att ett problem med svenskarnas matvanor är att det finns för stor tillgång på riktigt god mat.

– Vi tittar ju på julkalendern hemma, och på ett sätt vore det bättre om maten var mer som den är där.

UNT gratulerar

Namn: Karin Kauppi

Aktuell: Fyller 40 år 25 december.

Familj: Maken Arvid och sönerna Jonathan, 9 år och Hugo, 6 år.

Yrke: Dietist och verksamhetsutvecklare för hälsofrämjande sjukvård, Akademiska sjukhuset.

Bor: Hus i Sunnersta.

Intressen: Jobba i trädgården, vistas i naturen, läsa, laga mat och träffa vänner.

Kuriosa: Reste efter dietistutbildningen jorden runt och besökte länder som Indien, Nepal, Bali, Nya Zeeland och USA. ”Uppväxtens alla besparingar gick åt där, men jag är väldigt glad över att jag gjorde den resan så det var väl investerade pengar”.

Om att fylla år på juldagen: Mina föräldrar var fantastiska och laddade alltid om med ett kalas med vit duk och blåa ljus på bordet, och det var aldrig något julpapper på presenterna. Men som vuxen har jag inte varit så noga med att fira.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om