Paret tar emot hemma i lägenheten i Luthagen. Hit flyttade Agneta Munkhammar Eidevall med sina tre barn efter en skilsmässa för 23 år sedan. Göran Eidevall flyttade in i februari 2012. Även om båda hade haft förhållanden efter sina respektive skilsmässor hade de bott ensamma i många år.
– Men jag tyckte inte att det var några problem när jag skulle rensa i garderoberna och göra plats för Göran, säger Agneta Munkhammar Eidevall som för övrigt firar 40 år som Uppsalabo i år.
– Jag flyttade hit från Jämtland för att gå en sekreterarutbildning och sedan fick jag jobb på Carolina Rediviva 1976. Det är ett fantastiskt ställe och en magnifik byggnad att jobba i, säger hon.
Bibliotekshögskolan i Borås lockade henne inte eftersom hon tyckte att utbildningen verkade vansinnigt tråkig. I stället jobbade hon vidare och fick så småningom titeln bibliotekarie ändå. En stor utmaning för henne var när hon för drygt tio år sedan var med och skapade Karin Boye-biblioteket vid Humanistiskt centrum i Engelska parken.
– Jag fick till uppgift att förbereda flytten av några institutioners bibliotek genom att inventera, gallra och sälja av dupletter. Efter ett tag började jag kallas för Terminator, eftersom jag bara lämnade död och aska efter mig, säger Agneta och skrattar.
I dag kan hon konstatera att resultatet blev väldigt bra. Men möjligen kan en och annan besökare ha märkt att en av bibliotekarierna var en smula disträ i början av 2012. Hon hade nämligen fått upp ögonen för en man som då och då besökte biblioteket.
– Han var skitsnygg, men verkade väldigt stram. Jag trodde att han var musikvetare, men när jag frågade en kompis vem det var fick jag höra att det var ”Snygg-Göran” på teologen, berättar hon.
– Men jag ser faktiskt ut som en musikvetare, säger Göran Eidevall lite stolt efter att ha suttit och lyssnat på hustruns berättelse.
I stället är han professor i Gamla testamentet och i grunden präst. Det var när han gick gymnasiet hemma i Lund som han greps av det kristna budskapet och kände att han ville göra en insats för andra. Efter studierna jobbade han ett antal år som präst, dels i Borås, dels i Lund där han under en period även var studentpräst.
– Det var väldigt roligt och meningsfullt. Men gradvis tappade jag tron, inte på gud men på kyrkans organisation, berättar han.
Under en av sina föräldraledigheter gick han på ett föredrag om det relativt nya begreppet utbrändhet och kände igen sig skrämmande mycket. Han sökte sig tillbaka till universitetet, började doktorera, skrev en doktorsavhandling och blev sedan kvar.
– Egentligen började jag doktorera för att ta en paus och göra något annat ett tag, men till slut blev det ett vägval jag gjorde. Men jag är väldigt glad över båda de här delarna jag har haft i mitt yrkesliv, säger han.
I Gamla testamentet möts hans intressen för språk, historia, arkeologi och litteraturvetenskap. Och att gräva ner sig i tolkningar av de gamla bibeltexterna har även en viktig betydelse för dagens samhälle, konstaterar han.
– Det är ju också en del i arbetet med att motverka religiös fundamentalism.
Men åter till händelserna i Karin Boyebiblioteket. Efter att Agneta hade fått reda på vem Göran var lade hon till honom på facebook. Hon tänkte bjuda honom på kaffe, men när hon äntligen lyckades få prata direkt med honom kom det något annat ur hennes mun. Som stolt mor till musikartisten Herbert Munkhammar, vars grupp Ansiktet nyligen hade släppt låten ”Äckligt”, tipsade hon Göran om musikvideon eftersom den hade religiösa inslag.
– Men efteråt kom jag att tänka på texten. ”Du och jag under täcket, baby, ska vi göra något äckligt baby?” Så jag skrev ett mejl till Göran att jag hoppades att han tog det med humor och att jag ju egentligen ville bjuda på kaffe.
Det ville han och därefter följde cykelskjutsande på vinterhala gator, cykeltävling på samma gator och annat som snarast hör hemma i romantiska komedier.
– Men vi var ju bara 56 år på den tiden, säger Göran Eidevall och skrattar.
Åldern spelar ingen roll. Rätt som det är kan det slå till och så blir man så där löjligt förälskad, tillägger han.