För nästan exakt ett år sedan inträffade en vätgasexplosion i kärnkraftverket Fukushima i Japan. I Stockholm kunde Klas Elmgren och hans kolleger på FOI notera förhöjda värden av radioaktivitet.
Det låter mer dramatiskt än vad det är, säger Klas när vi träffas i hans radhus i Luthagen en solig marsmorgon.
– Radioaktivitet finns naturligt överallt. De värden av luftburen aktivitet som uppmättes i Stockholm för ett år sedan var visserligen mycket högre än vad vi normalt mäter, men den extrados man fick här i Sverige var ändå bråkdelar av vad man får naturligt.
När vi ses har Klas Elmgren just kommit hem från en resa till Diego Garcia, en liten vulkanisk ö söder om Maldiverna. Där finns en av närmare 40 mätstationer runt jordklotet som registrerar halten av radioaktiv xenongas som kan påvisa spår av att ett kärnvapenprov utförts. Under en tjänstledighet från FOI har han för Gammadatas räkning genomfört en årlig koll av mätstationen på Diego Garcia.
På Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har Klas Elmgren arbetat sedan 1989. Då hette det FOA och bytte namn till FOI år 2000. Tillsammans med sina kolleger har han sedan dess sysslat med att utveckla den apparat som mäter halten av radioxenon i atmosfären.
– Det här är ett av Sveriges bidrag till nedrustningen i världen. Vi brukar säga att vi forskar för världsfreden, säger han med ett skratt.
– Sverige hade ett kärnvapenprogram på 50-talet som man snabbt gav upp, men sedan dess har vi varit framstående inom forskningen om kärnvapen. Att inte vara en kärnvapennation, men ändå ha så stor kunskap om kärnvapen gör att Sverige kan ha ett relativt stort inflytande internationellt utifrån den oberoende positionen.
Intresset för fysik startade tidigt för Klas Elmgren som är född och uppvuxen i Uppsala. När han var nio tio år fick han boken Vår vän atomen av sin pappa som var kemist. Mamma var läkare och att Klas skulle plugga vidare var ganska givet.
Efter gymnasiet gjorde han lumpen och sen läste han fysik i två år. Men efter det var det något annat som upptog hans intresse och tid under flera års tid.
– Det var dåligt väder hela hösten. Jag blev bjuden på en fest nere i Lund och där bestämde jag mig för att åka till Kanarieöarna och väl där träffade jag ett par killar som skulle segla till Västindien och behövde en till i besättningen. De frågade om jag ville hänga med till Barbados och det gjorde jag ju gärna.
Han var ute och seglade i Västindien under ett halvår.
– I augusti kunde jag kliva av den sista båten i Göteborg efter tio månaders segling. Efter hemkomsten var det svårt att direkt börja plugga igen. Under ett par år var det enda jag tänkte på hur jag skulle få ihop pengar för att ge mig ut att segla igen.
Efter några år fortsatte han ändå sina universitetsstudier. Efter att ha jobbat med datasäkerhetsfrågor på Försvarets materielverk pluggade han klart, gjorde examensjobb på FOA och jobbade sedan för FOA:s räkning i Uppsala. Då var man på FOA intresserade, av hur strålning påverkar elektronik och det var det Klas arbetade med. Så småningom skrev han också sin doktorsavhandling om fission.
Nu är det kärnvapenfrågorna som står i centrum för Klas Elmgrens forskning. Det är ett arbete som har tagit honom till många platser i världen.
Bland annat har han varit i Sydkorea en handfull gånger. Första gången var år 2006 då Nordkorea sprängde sin första kärnladdning.
– De smällde den en måndagsmorgon. Redan på tisdagskvällen satt jag och en kollega på ett plan till Sydkorea.
De fick låna regeringsplanet för att kunna sig dit så fort som möjligt.
– Vi stod vid gränsen mot Nordkorea och ”sniffade” och så började vi ta prover för att se om det verkligen hade skett. Det första provet visade inget men det andra gjorde det. Det här var en fjäder i hatten för Sverige och FOI. Ryssarna hade ju till exempel närmare till att kunna mäta, men de klarade inte av det.
Sedan dess har Sverige haft mycket utbyte med Sydkorea, bland annat har de köpt ett helt labbsystem och två stora permanenta mätapparater för Radioxenon.
182 stater har skrivit under det avtal från 1996 som förbjuder alla kärnvapenprov. Moraliskt gäller det även om det inte trätt i kraft ännu på grund av att det fortfarande är en rad länder som inte har skrivit under, bland andra Nordkorea, Indien och Pakistan.
Klas Elmgren ser med oro vilken energi vissa länder lägger ner på att skaffa sig kärnvapen. Arbetet för världsfreden fortsätter för Klas och hans kolleger runt om i världen.