Van att bli ifrågasatt

Ulrika Davidsson är kostrådgivaren som brinner för andras hälsa. ­– Jag har alltid vetat vad jag håller på med. Jag gör bra recept till människor som vill leva hälsosamt, säger hon.

Inspiratör. ­– Jag är mest nöjd över att jag kan få möjlighet att inspirera andra att bli mer hälsosamma, säger kostrådgivaren och författaren Ulrika Davidsson som nu fyller 45 år.

Inspiratör. ­– Jag är mest nöjd över att jag kan få möjlighet att inspirera andra att bli mer hälsosamma, säger kostrådgivaren och författaren Ulrika Davidsson som nu fyller 45 år.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Uppsala2016-10-05 08:00

Ulrika Davidsson har varit ute och firat lite dagen innan – den senaste boken ligger i topp på boklistan. Som alltid är det recept och hälsa som ligger i fokus för hennes skrivande, men den här gången har hon samarbetat med Mia Lundin som är expert på bioidentiska hormoner. Målgruppen är främst kvinnor som börjar känna av övergångsåldern och klimakteriet och letar efter sätt att må bättre.

– Det finns otroligt många kvinnor som inte mår bra i den här åldern, och det handlar ofta om hormonella obalanser och då är kosten betydelsefull.

Menyerna står förstås Ulrika för. Det här är kostrådgivaren som brinner för matlagning och hälsofrågor och som ger ut två kokböcker om året. Ofta med utgångspunkt i nya dieter som hon själv har provat innan hon skriver om dem.

Det har hon ibland fått kritik för, att det ofta är något nytt på tapeten. Synpunkterna tar hon med ro.

– Jag brukar säga att alla människor inte kan äta likadant, eftersom vi alla är olika, med egna behov av vad som håller oss friska. Det är som om en personlig tränare bara skulle ha en träningsform som han skulle rekommendera. Jag är glad för att jag jobbar med olika kostplaner så att jag kan hjälpa fler att hitta det rätta, det som passar just dem.

Ulrika Davidsson började själv leta efter sätt att gå ned i vikt i 30-årsåldern. Två graviditeter och många års matglädje, som hon delade med sin man, började sätta sina spår. Vid 2001 vägde hon nästan 100 kilo och läste då för första gången om lågkolhydratkost. Hon lade om kosten till mer grönsaker, mindre socker och vågade använda mer naturligt fett i maten. Sju månader senare hade hon gått ned 30 kilo.

Sedan dess har hon utbildat sig till kostrådgivare och håller fast vid lågkolhydratkosten. Hon ser samma princip bakom många dieter, vare sig de kallas Atkins, GI eller LCHF. Ofta kontroversiella till en början, men med tiden allt mer accepterade, menar hon.

– Allt jag har arbetat med har till en början varit ifrågasatt. Men jag har alltid vetat vad jag håller på med. Jag gör bra recept till människor som vill leva hälsosamt. Att följa mina kostplaner och recept är inte skadligt därför de bygger på naturlig mat utan socker och tillsatser. Jag vet ju det i grund och botten och därför känns det aldrig svajigt.

Utöver kokböcker ger hon kurser och rådgivning, föreläser och lagar mat i tv. Dessutom driver hon restaurang på Gotland under sommarmånaderna. Hon är en person som är svår att hejda när hon får nya idéer. Samtidigt har hon en dröm om att sakta ned och ägna sig åt en annan sorts skapande: måleriet och keramiken.

– Jag gillar konst och har som mål att jag när jag fyller 50 ha min egen keramikstudio. Jag vill börja jobba mer med oljemålning och keramik. Att skapa är en stor och viktig bit för mig. (TT)

UNT gratulerar

Namn: Ulrika Davidsson

Aktuell: Fyller 45 år 9 oktober.

Yrke: Kokboksförfattare, kostrådgivare och receptkreatör.

Jobbar med nu: Aktuell med boken "Mat för hormonell balans" (Bonnier Fakta) tillsammans med Mia Lundin.

Bor: Sollentuna och Gotland.

Familj: Gift med Lasse, barnen Ebba, 18, Jonas, 16. Katt och hund.

Om att fylla 45: "Det är en fantastisk ålder. Jag känner mig i bra form, har inga problem med min hälsa eller kropp. Jag har ett uttryck: 'Man är inte för gammal för att ha kort kjol och långt hår'. Det ska jag försöka ha så mycket jag kan."

Favorithemmasyssla: "Måla, keramik och matlagning."

Finns alltid i kylskåpet: "Ägg. Det använder jag till så många olika saker, frukost, lunch och middag."

Saker som engagerar: "Hälsa, framför allt bland barn och ungdomar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om