Han var nio år och han och kompisen Kalle var ute och gick på stan. Kalle kunde läsa vad det stod på alla skyltarna men det kunde inte Dany. Det var då han bestämde sig för att nu skulle han lära sig läsa, hur svårt det än var. Sagan om ringen blev den första bok han läste och inte minst därför har den kommit att betyda mycket för honom.
Dany Kessel är dyslektiker och doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han har alltid haft gott minne och varit bra på matte och kände sig därför aldrig dum för att han hade svårt att läsa och skriva när han var yngre. Dyslexi finns i släkten så mamma Maria var snabb med att se till att Dany fick en diagnos. Nu för tiden upplever han inte alls att det är något större problem.
När han gick på Tunabergsskolan blev han elevkårsordförande och det var han också i gymnasiet på Katedralskolan.
– Jag har alltid trivts i skolan men det är klart att det fanns saker man ville ändra på. Sedan har jag alltid varit lite förtjust i att styra och ställa och tycker om att organisera och då är det naturligt att engagera sig i elevrörelsen.
Direkt efter gymnasiet blev Dany Kessel tillfrågad om han ville bli ombudsman på Elevorganisationen i Uppland. Det blev drygt tre år där och sedan följde tre år som generalsekreterare nationellt. Numera heter Elevorganisationen Sveriges Elevkårer och är en av Sveriges största ungdomsorganisationer.
– Det var jätteroliga år! Vi jobbade mycket, lärde oss mycket. Det är inte många i den åldern som är chef över 40 anställa och har ansvar för en årsbudget på 30 miljoner.
2008 startade Elevorganisationen ett eget förlag som fick namnet Elevrörelsens förlag. Dany utsågs till vd samtidigt som han började studera nationalekonomi och var med och drev förlaget under ett par år.
Att han började studera nationalekonomi var en ren slump. Han hade haft planer på att bli historiker eller lärare och drömt om att starta en egen skola. Och så fick han för sig att han skulle bli psykolog, kom in, gick en dag och kände direkt att det var helt fel. Nationalekonomi verkade intressant även om han inte riktigt visste vad det skulle innebära. Det fanns ett par restplatser kvar, Dany kom in och nu kände han att han hade hamnat rätt.
– Nationalekonomi kan i mångt och mycket beskrivas som en matematisk beteendevetenskap. Jag är intresserad av att studera maktrelationer och att försöka förstå arbetsmarknaden, vad den egentligen består av och hur den fungerar.
Dany Kessel är socialdemokrat och konstaterar att han delar politisk syn med många av doktoranderna inom nationalekonomi.
– Det kanske inte är något man förväntar sig men mina nuvarande övertygelser kommer från det ämne jag läser. Sannolikt blir man dock lite mindre radikal av att läsa nationalekonomi. Till exempel så slutar man tro att marknaden bara är av ondo.
Det är tidig kväll när vi ses i ett lite lugnare hörn av ett fredagsstimmigt Hotell Hörnan. Dany Kessel har tagit tåget till Uppsala för att se brorsan Sam på Reginateatern i en föreställning med Tom Waits musik. Det är sju år sedan Dany flyttade från Uppsala men han uppskattar mer och mer att komma tillbaka.
– Uppsala har växt till sig! Det finns mycket mer att hämta här nu än när jag flyttade härifrån. Det händer mer.
– Jag har i och för sig alltid trivts väldigt bra här men det blev jobbigt att pendla och alla kompisar var på väg att flytta till Stockholm. Men när jag rullar in med tåget till Uppsala känner jag mig glad. Det är hemma, det är tryggt, jag vet precis vart jag ska gå utan att behöva tänka, jag slappnar av.