Ulrika Knape Lindberg var bara 21 år när hon efter Montreal-OS 1976 meddelade att hon skulle sluta med simhopp. Trots den unga åldern hann det bli totalt åtta OS-, VM- och EM-medaljer, varav fyra guld, med OS-guldet i höga hopp i München 1972 som höjdpunkt.
– Jag behövde skaffa mig en utbildning. Det var andra förutsättningar då, det fanns inga pengar i simhopp och dagens möjligheter att studera på halvfart eller att få stöd av Sveriges Olympiska Kommitté fanns inte heller, säger Ulrika Knape Lindberg.
Hon studerade till idrottslärare, något hon arbetade som tills hon för tio år sedan fick frågan om att bli förbundskapten och sportchef för simhoppslandslaget, en position hon har än i dag.
– Vissa dagar jobbar jag hemifrån och andra dagar på kansliet i Stockholm. Jag är mycket ute och reser också, det är ett omväxlande och roligt arbete. Jag älskar det!
Simhoppningen har alltid haft en central plats i Ulrika Knape Lindbergs liv. Maken Mathz Lindberg var även han simhoppare på elitnivå och dottern Anna Lindberg hann delta i fem olympiska spel innan hon avslutade karriären 2012. Dottern leder även den interna SM-ligan i familjen - hon vann 73 SM-guld, mot Ulrikas 38 och Mathz 29.
– För de unga som kommer och tränar i klubben i dag, är jag främst känd som Anna Lindbergs mamma. Det tycker jag känns skönt, det visar att utvecklingen går framåt.
Vid sidan av yrkesarbetet har hon hela tiden haft ett stort ideellt engagemang i Bofors Simhoppsklubb.
– Jag står vid bassängkanten som tränare nästan varje kväll i veckan när det fungerar med mitt jobb. Man måste väl vara lite tokig för att det ska fungera, säger hon.
Ämnet ideellt engagemang är en hjärtefråga för henne, och hon är tyvärr inte så optimistisk inför framtiden.
– Dagens arbetsliv kräver mycket, många jobbar mer än heltid, och att då ha det ideella vid sidan om samtidigt som man kanske har en familj och vill ha ett socialt liv, det är svårt att få ihop. Jag tror tyvärr att det ideella kommer att tappa mer och mer.
En lösning hon gärna skulle se är att tränares status höjdes.
– Tränare är så lågt värderade i dag. Om fler gavs möjlighet att livnära sig på sin idrott skulle vi få bättre förutsättningar för våra aktiva på alla nivåer.
Det vore också bra om fler topptränare kunde engagera sig på nybörjarnivå, anser hon.
– Ibland känner jag att vi gör fel när vi sätter de bästa tränarna högst upp. De skulle kunna göra mycket för att väcka barn och ungdomars intresse för idrott tidigt.
Att hon nu fyller 60 är inget Ulrika Knape Lindberg funderat särskilt mycket på, hon ser det som vilken födelsedag som helst. Däremot är hon medveten om tidens gång, och på frågan om hon fortfarande står vid bassängkanten om tio år ger hon inget säkert svar.
– Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt med simhoppning, och hade du ställt samma fråga inför min 50-årsdag hade jag svarat ja. Men nu tar jag en dag i sänder. Den dag jag känner att jag inte längre ger något på träningarna, då vill jag inte stå där längre, säger hon. TT