Vi känner igen berömda sista ord från berömda personer. Men frågan är: sade den romerske diktatorn Julius Caesar, grekiske vetenskapsmannen Arkimedes eller författaren Oscar Wilde verkligen så?
Nej, skriver historikern och journalisten Åke Persson i sin bok ”Berömda sista ord och historien bakom dem”.
Samma sak gäller överhuvud taget många historiska citat. Det är helt enkelt inte autentiska.
Dessutom: flera personer sägs ha sagt mer än tre olika meningar och viken är då den sista?
Att vi så väl känner till ”Även du, min Brutus” kan hänföras till att William Shakespears använde orden i dramat Julius Ceasar. Hur, var, när och varför ”Rubba mina cirklar” uppstått är oklart men i några antika källor finns citatet inte.
Däremot lär Wilde ha sagt precis som det brukar återgivas. Fast flera veckor innan han avled.
Åke Perssons bok är ny men att skriva ner vad människor sagt i dödsögonblicket är inget nytt. Det har gjorts i 2 000 år och på medeltiden gavs det ut handböcker i ”konsten att dö”. I dem framgår klart att det värsta som kunde hända var att dö en oförberedd och plötslig död, utan möjlighet att uttala några sista ord.
Den som ville vara säker på att bli ihågkommen gjorde bästa i att avlida med en effektfull mening på sina läppar, som Åke Persson uttrycker det. Man kan förstå att pressen var stor både på den sjuke eller skottskadade att prestera något odödligt. Och gjorde han eller hon inte det såg kanske de närvarande till att förbättra saken.
För visst låter det bättre för beundrare av Goethe med ”Mer ljus!” än en order till betjänten att räcka honom pottan.
Till de nyare citaten i boken, dessutom ett av de som verkligen har sagts, hör filmstjärnan Marilyn Monroes ”Säg adjö till Pat, säg adjö till presidenten och säg adjö till dig själv, eftersom du är en trevlig kille”. Den trevlige killen var hennes vän Peter Lawford som talade med henne i telefon samma kväll hon dog. Pat var fru Lawford och presidenten John F Kennedy.
Åke Persson har en fil kand i historia. Som journalist kan han dessutom konsten att berätta en historia. Det har resulterat inte bara en mängd citat utan också berättelser, en slags minibiografier, om de människor han citerar. Så får till exempel drottning Victoria av Sverige (”Come soon”) 17 av bokens 240 sidor och svenske riksmarskalken Axel von Fersen (”Slå mig inte, go vänner”) 25.
Det har blivit både spännande, intressant och riktigt roligt.