Trivs med svåra yrken
Själv är hon mitt i det, men i arbetet förenar Martina Olsson Frisk snarare livets två ytterligheter. Som barnmorska och rättsläkare har hon varit med både vid livets slut och början.
Foto: Vendela Kjerner
- Min mamma var finskt krigsbarn och utbildade sig sent. När jag hörde henne berätta om sitt arbete som barnmorska tänkte jag att om jag får göra det har jag nått målet.
Martina Olsson Frisk läste till sjuksköterska direkt efter grundskolan och vidareutbildade sig sedan till barnmorska. Trots att hon trivdes bra, kände Martina Olsson Frisk att hon ville vidare.
- Jag ville ha ett svårt jobb, som det kändes som att det skulle ta hela livet att lära sig.
Så det blev till att gå tillbaka till skolbänken och läsa in alla gymnasiebetyg för att kunna söka till läkarlinjen i Göteborg, 15 mil från bostadsorten Skövde. Med man och två barn var dagpendling det enda alternativet.
- Men det gick bra. Jag var disciplinerad och pluggade på tåget. Och så var det så himla roligt att plugga.
Länge hade Martina Olsson Frisk siktet inställt på att bli gynekolog och förlossningsläkare. Men så råkade hon läsa en artikel om rättsmedicinaren Jovan Rajs och insåg att det var hennes framtid. Martina Olsson Frisk tog kontakt med Kerstin
Boström, renommerad rättsläkare i Göteborg, men fick beskedet att hon var tvungen att vänta tre terminer innan det var aktuellt att välja rättsmedicin. Första dagen på den efterlängtade terminen knackade hon på dörren till Kerstin Boströms kontor.
- Hon sade att jag fick vänta lite till. Men några månader senare ringde hon och erbjöd mig ett sommarvikariat. Oj, vad jag trivdes!
Martina Olsson Frisk strålar när hon berättar att yrket motsvarade alla förväntningar: spännande, intressant och jättesvårt. Men lite svårt är det för en utomstående att förstå tjusningen med yrket.
- För mig känns det som att vi återupprättar den avlidnes värdighet genom att ta reda på dödsorsaken. När jag kommer in har det värsta redan skett och det gäller att göra det bästa av situationen. Då är det mycket jobbigare att vara med om en förlossning där något går fel.
År 2005 åkte Martina Olsson Frisk till Thailand för att hjälpa till med identifieringen av tsunamins offer. Rättsläkarna avlöste varandra och jobbade tre veckor i sträck.
- Det var tufft, men jag ser det som min uppgift att hjälpa anhöriga med att få klarhet i vad som har hänt.
Hade någon frågat Martina Olsson Frisk för några år sedan hade hon själv nog inte kunnat föreställa sig att hon skulle börja arbeta som barnmorska igen. Men en bussresa till Gimo förändrade det mesta. Trött på att vänta på en träff med mannen som verkade så trevlig på en dejtingsajt, åkte Martina Olsson Frisk för att leta upp honom. Och det föll väl ut. Första gången de träffades var en aprildag. I maj hade de köpt ett hus och i november samma år gifte de sig.
Steget till att gå tillbaka till att arbeta som barnmorska föll sig naturligt.
- Jag älskade mitt jobb som rättsläkare, men vantrivdes på arbetsplatsen. Jag hade nästan glömt att folk kunde vara så trevliga när jag började på familje-BB på Akademiska sjukhuset.
Men det betyder inte att hon har lämnat rättsmedicinen helt. I källaren i det nyrenoverade trähuset har Patrik Olsson nyligen förvandlat ett mörkt utrymme till ett ljust kontor. Där har Martina Olsson Frisk precis startat en egen firma där hon erbjuder sina tjänster som konsult inom rättsmedicin.
- Jag trivs otroligt bra med livet här. Nu vill jag inte flytta mer.
Namn: Martina Olsson Frisk.
Aktuell: Fyller 50 år lördag 23 maj.
Yrke: Arbetar 75 procent som barnmorska på Akademiska sjukhuset, har just startat en egen konsultfirma inom rättsmedicin.
Bor: I Gimo.
Familj: Maken Patrik, barnen Anton, Max och Anna.
Intressen: Nyväckt trädgårds- och renoveringsintresse, litteratur, musik och arkitektur.
Aktuell: Fyller 50 år lördag 23 maj.
Yrke: Arbetar 75 procent som barnmorska på Akademiska sjukhuset, har just startat en egen konsultfirma inom rättsmedicin.
Bor: I Gimo.
Familj: Maken Patrik, barnen Anton, Max och Anna.
Intressen: Nyväckt trädgårds- och renoveringsintresse, litteratur, musik och arkitektur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!