Vi har alla sett det. På tv och i tidningen. En kunglig förlovning offentliggörs och fästmön räcker fram sin hand så att alla kan se förlovningsringen. Också när någon inom egna familjen eller vänskapskretsen förlovar sig är det ringen vi vill se.
Hans också men, ärligt talat, det brukar inte vara lika spännande. Om han nu har någon alls. Allt fler män väljer att bära ring först i och med vigseln.
Samtidigt har det blivit allt vanligare att det stannar vid förlovning. Växla ringar? Javisst, men något giftermål ingår inte i planerna... Detta har blivit så vanligt att Nationalencyklopedin numera förklarar ordet förlovning med ”tillkännagivande av en parrelation som avser att leda till äktenskap eller stadigvarande förhållande.”
Kanske är det förklaringen till att det blivit mer och mer ”bling-bling”, funderar Therese Fanqvist. UNT möter henne på Nordens största smyckemässa Precious i Älvsjö i Schalins Ringars monter. De har, med bas i Östersund, 500 återförsäljare och har försett svenska kärlekspar med ringar sedan 1944 och nu konstaterar Therese Fanqvist alltså att det blivit mer ”bling-bling” till förlovningen.
– För ska man bara ha en ring vill man kanske att den ska synas och det ordentligt? Men förmodligen har också amerikanska filmer och tv-serier påverkat. I USA är alltid förlovningsringen mer påkostad än den bruden får vid vigseln.
– Men det är stenar på vigselringarna också, fortsätter Therese Fanqvist. Det är över huvud taget mycket större intresse för stenar i dag än det var för bara tio år sedan. Då såldes fortfarande mycket släta ringar i rött guld. I dag har det vita guldet gått om det röda i popularitet och den ring som tidigare var helt slät har alltså en sten eller flera, ibland i olika färg, eller så har den behandlad yta eller yttre gravyr. Är ringen bara tillräckligt hög kan även kanten graveras. Dessutom behöver den inte vara av guld. Nygamla ädelmetallen palladium, grå och slitstark, kommer starkt liksom silver.
Hos Mattssons Guld i Uppsala är 60 förlovningspar per månad ingen ovanlighet. Det gör dem till en av de tio bästa säljarna av förlovnings- och vigselringar i hela Sverige. Där konstaterar Anna Wåhlstedt samma sak som Therese Fanqvist: det blir mer och mer sten i ringarna. Och mer och mer personligt.
– Det händer, berättar Anna Wåhlstedt, att par som växlat släta guldringar efter några år kommer och byter till bredare modell eller en med sten. Och så händer det att man lånar ut en ring! Till den som ska fria, och vill göra det med ring, men är osäker på att den han eller hon har sett ut kommer att passa.
Vanlig bredd på förlovningsring just nu är 5,5 mm. Dyrast är den i platina, billigast den i silver. Hos Mattssons betyder det 14 706 respektive 519 kronor. I prislägen mellan dessa återfinns palladium, 18 K guld och titan.