Träningsdagbok kan förbättra resultaten

För att undvika skador och förbättra sina resultat är träningsdagbok en hjälp på vägen. Fenomenet har funnits bland elitidrottare länge, men används även av vanliga motionärer.

Elin Bergblom för dagbok över sin träning för att se hur hon utvecklas. Foto: UNT/Arkiv.

Elin Bergblom för dagbok över sin träning för att se hur hon utvecklas. Foto: UNT/Arkiv.

Foto:

Uppsala2008-02-09 00:01
Genom att skriva ned hur man tränat, intensiteten och känslan av den blir det lättare att förbättra resultaten. Det har Gunilla Svärd erfarenhet av. I över tjugo år förde hon träningsdagbok för att slutligen nå den riktiga toppformen och få guld i orienterings-VM. Anteckningarna har hjälpt henne att hitta en bra träningsnivå. Hon har kunnat se vilka övningar som varit bra och undvikit skador.
- Det är inspirerande att se vilka roliga pass man gjort tidigare och sedan göra samma pass igen flera år senare.

För henne är träningsdagboken självklar om man är seriös med sin träning. Utvärderingen gör att man utvecklas. Genom att vara förberedd och veta vilken träning som kommer förbereds man även mentalt.
- Ett jobbigt pass blir lättare om man i förväg vet att det ska göras.
Hon har aldrig haft en personlig tränare utan har haft koll på sin egen prestation. Att resultaten blir bättre om man för träningsdagbok håller Anders Raustorp vid idrottslärarutbildningen i Kalmar med om.
- När man vill öka successivt är dagboken en bra metod för att nå sina mål i rätt takt.

Han tycker sig se en trend i ett mer individuellt idrottsutövande. Tidsbristen gör att det är svårt att träna på regelbundna tider på klubbar.
- Många vill styra över sin träning själva och inte jämföras med andra, säger Anders Raustorp.
Det gör att träningsdagboken både passar nybörjare och vana elitidrottare. Men Artur Forsberg vid Idrottshögskolan i Stockholm anser att träningsdagboken egentligen bara är till för dem som tränar på en högre nivå.
- För den som vill förbättra sin hälsa finns inget skäl att anteckna hur man tränar. Om man däremot vill matcha sina resultat har träningsdagboken en funktion, säger han.

Efter varje träningspass fyller badmintonspelaren Elin Bergblom i sin kalender hur hon tränat. På det sättet vet hon exakt hur hennes kondition utvecklats under de senaste åren.
- Mina gamla almanackor finns på vinden om jag vill kolla upp något speciellt.
Hon satsar just nu på OS och har stöd från Olympiska kommittén. De vill att hon för dagbok över sin träning, men främst gör hon det för sin egen skull.
Fotbollsspelaren Gustav Segerström har däremot aldrig skrivit ned hur han tränar.
- Det har funkat bra utan. Jag har inte haft något behov en träningsdagbok, säger han.

Som lagspelare i Sirius har han andra som följer upp och utvärderar hans träning. Samma sak gäller innebandyspelaren Mika Kohonen som inte skriver ned hur han tränar. När han spelade i finska landslaget antecknade han noga hur hans kondition förbättrades över tid. Men när det inte längre var obligatoriskt, kom han ifrån vanan. Han förklarar att han inte är en människa som har sådana rutiner, men att det självklart är bra för träningen med mål och utvärdering på papper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om