Han växte upp i Sarpsborg i Norge, intill svenska gränsen. Det var till Sverige familjen åkte för att handla socker, kläder och konserver.
– För oss som växte upp då framstod Sverige som ”lilla Amerika”. Där där fanns välstånd och bilar.
John var tidigt motorintresserad. Han mekade med cyklar, sedan med mopeder och bilar, som han köpte och sålde – redan då. Han samlar fortfarande på gamla mopeder och bilar, och byter gärna utan att det svider nämnvärt.
– Jag ”gifter” mig inte med dem, så jag kan skiljas från dem utan någon känslomässig relaktion.
Som barn tyckte han om att skriva, både texter och dikter, och sin journalistiska debut gjorde han elva år gammal på Dagbladet Sarpen.
När The Beatles kom med Beatles for Sale 1964 förändrades Johns liv. Han ägnade timmar åt att bara titta på omslaget, och fattade beslutett att själv någongång stå på scenen med en likadan gitarr som John Lennon.
– Jag bytte en budcykel mot en Höffner och startade bandet The Beavers när jag var elva år. Vi spelade Beatleslåtar men även en och annan Stoneslåt, även om det var lite fiendemark.
Som barn ville han bli bilmekaniker och senare skådespelare, men han valde till slut journalistiken
– Skådespeleri och journalistik har en del gemensamt. Det handlar om att uttrycka sig, på en estrad eller i en tidning.
Med en svåger startade han som 19-åring lokaltidningen ”Fjell-Posten” (efter att ha upptäckt ett vitt fält på den norska tidningsmarknaden). De drev den till 1976 då John flyttade till Stockholm och senare Uppsala.
Han renoverade lägenheter i Vasastan och jobbade i bilverkstad här i Uppsala. Musikintresset var fortfarande starkt. John skrev låtar och livnärde sig som trubadur och arbetade även som extravak på Ulleråkers sjukhus.
– Jag gick skötarutbildningen också, så på cv-t står ”mentalskötare” också.
I slutet av 70-talet och början av 80-talet turnerade han som vissångare i Skandinavien, med bland annat Fred Åkerström. John skivdebuterade 1980.
– Men efter en tid insåg jag att jag inte skulle bli en ny Cornelis, att jag nog måste ha ett bättre inkomstflöde, säger John som inte hade lust att fortsätta inom vården, men gärna i tidningsvärlden. Han insåg att han med sin norska bakgrund aldrig skulle kunna få journalistjobb i Sverige, så han sökte jobb på annonsavdelningen på UNT. Därefter blev det några år vid Svensk Direktreklam.
– Då var synen på direktreklam som något katten släpat in, säger John som sedan startade Dagspress Direkt tillsammans med UNT:s dåvarande vd Arne Nygren. Han har även varit platschef på tidningen Sigtunabygden.
Under 90-talet ägnade han sig åt drycker: först åt att lansera norskt öl i Sverige (”svenskarna var frälsta i Pripps Blå”), sedan åt att etablera företaget Coca-Cola i Östeuropa. I två år i början av 90-talet jobbade han i Litauen och Ryssland med att etablera Coca-Cola.
– Järnridån hade just fallit, och jag byggde upp verksamheten med tillverkning och försäljning från scratch tills den första flaskan rasslade ut, säger John som upplevde många äventyr under de åren, som att bli kidnappad av berusade polismän på gränsen mellan Kaliningrad-Litauen.
I dag är tillvaron lugnare. John driver eget bygg- och entreprenadföretag med tre anställda och sju underentreprenörer. Han fortsätter att spela och sjunga, närmast på releasepartyt för nya cd-n Bruk av ord, som ska hållas i Ärentuna bygdegård i anslutning till 60-årsdagen.
– Jag har alltid försökt ta seden dit jag kommer, och det är viktigt att landsbygden lever.