På slingriga grusvägar når vi till sist målet, familjen Wallerstedts sommarställe ”Udden” i Heby kommun. Det ligger nästan i sjön, faktiskt. Utsikten är som tagen ur en turistbroschyr. Olle Wallerstedt har byggt en altan på sydsidan av huset med en trappa direkt ner i vattnet där man kan ta ett morgon-, kvälls- eller när-som-helst-på-dygnet-dopp när andan faller på. Det har den gjort ofta denna varma sommar förstår vi.
Omständigheterna vid intervjun är litet speciella. Olle Wallerstedt drabbades 2006 av en stor stroke som bland annat ledde till att höger sida blev helt förlamad och att han miste talförmågan. Hans fru Eva finns finns därför med vid intervjutillfället.
– Han förstår allt du säger men han har svårt att hitta ord och det tar tid att formulera svar, förklarar hon.
Hon fortsätter berätta:
– Olle fick ligga kvar på sjukhuset i tre månader efter stroken och när det var dags att skriva ut honom gav läkarna oss inte mycket hopp om fortsatt förbättring. En läkare sa att prognosen var att han aldrig skulle kunna gå, men en sjukgymnast menade att det visst var möjligt! Och det var det Olle tog fasta på. Han är envis som få och ett av hans karaktärsdrag är just uthållighet. Han vägrar att göra sig sjukare än han är och vill inte se sig själv som en sjuk person.
I dag, drygt sju år efter stroken, har dagens jubilar gjort stora framsteg. Talet har förbättrats och numera kan han gå utan hjälpmedel. Men framstegen har inte kommit gratis. Ett viktigt steg i rehabiliteringen var en tre veckors vistelse på ett svenskt privat rehabiliteringscenter i södra Spanien.
– Där fick Olle intensiv och utmanande personlig, individuell träning av läkare, sjukgymnaster och logopeder. Men kanske det viktigaste av allt var att få träffa andra strokedrabbade och se att det finns möjligheter till framsteg hela livet.
Den upplevelsen gav kraft och energi att fortsätta träningen hemma på egen hand och dessutom ett kontaktnät inom strokerehabilitering i Sverige.
Lite bakgrundsinformation om jubilaren: Han växte upp tillsammans med tre syskon i Västerhaninge där hans far var lärare på folkhögskolan. Under studietiden i Uppsala träffade han sin blivande fru Eva. Första gången de sågs var på Galejan på Göteborgs nation i början på 60-talet. År 1964 gifte de sig i Gamla Uppsala och efter arkitektexamen 1966 på Chalmers i Göteborg sökte han sig tillsammans med Eva återigen till Uppsala. En stor familj var något han redan från början av bekantskapen med blivande hustru hade uttryckt önskemål och resultatet blev så småningom fyra barn.
Som nyutexaminerad arkitekt arbetade han först på Wikforss Arkitektkontor i Uppsala. I slutet av 1970-talet bildade han tillsammans med en kollega Uppfeldt Wallerstedt Arkitektkontor på S:t Larsgatan. När de startade sitt företag bestämde de gemensamt att aldrig jobba övertid. Målsättningen var att de skulle kunna hämta och lämna sina barn på dagis varje dag. Båda hade stora familjer och yrkesarbetande fruar.
– Olle var en för sin tid modern familjefar. Barnen kan intyga att han lagt mycket tid på att hämta på dagis, läsa sagor, baka, städa och laga mat.
På födelsedagen står dörren hemma i Uppsala öppen hela eftermiddagen för vänner som vill delta i firandet. Apropå detta avslutar vi med några visdomsord direkt från jubilaren:
– Man bör fira så snart tillfälle ges.