Stans första kvinnliga präst blir 85

Else Orstadius blev präst i alla fall, trots att hon fick vänta till 1967. Först 1959 fick kvinnor bli präster i Svenska kyrkan. Före prästvigningen arbetade hon i Tanzania i tio år och översatte bland annat Nya Testamentet till luhaya. Därefter har hon huvudsakligen ägnat sig åt Uppsalaborna.

UNT gratulerar Else Orstadius.

UNT gratulerar Else Orstadius.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-10-28 00:06

I Else Orstadius släkt finns präster sedan sju generationer bakåt. Än i dag minns hon hur hon som barn sörjde över att vara flicka och därför inte kunde bli präst.
– Det var ju inte möjligt för en kvinna att bli präst i min ungdom. Men jag hoppades att Gud skulle visa vägen, säger hon trosvisst.

Else Orstadius är uppvuxen i ett prästhem i Bäckefors, Dalsland. 1946 flyttade hon till Uppsala för att läsa teologi. Efter teologistudierna arbetade hon först som resesekreterare i Missionsstyrelsen i Tanzania i tio år. Hennes många minnen från den ­tiden är exotiska och fängslande. Hon fick starta en bibelskola för ­utbildande av församlingslärare. ­Därefter fick hon uppdraget att översätta Nya Testamentet till bantu­språket luhaya.
– Det var ett gigantiskt arbete. Men de där åren var intensiva och rika – en verkligt färgstark period i mitt liv, säger Else Orstadius med ­eftertryck.

År 1959 skedde det hon drömt om sedan barndomen: kvinnor fick tillträde till prästämbetet i Svenska ­kyrkan.
– Jag prästvigdes 1967 och blev den första kvinnliga prästen som ­placerades i Uppsala stad, i Helga Trefaldighets församling, där jag tjänstgjorde i sju år. Under fem av de åren var jag ansvarig för den andliga vården på dåvarande Ulleråkers sjukhus­.
Sedan blev hon komminister i ­Sunnersta, Gottsunda församling, i tio år, mellan 1974 och 1984.
De sista åren före pensioneringen var Else Orstadius kyrkoherde i ­Balingsta: Hennes make avled för tolv år sedan, och hon flyttade ifrån huset i Sunnersta 2002.

I dag betyder musiken mycket för henne. Hon är musikalisk allätare men lyssnar gärna på tv-kanalen Mezzo.
– Och jag läser mycket också. ­Numera blir det mest biografier och memoarer.

Else Orstadius är också mån om att hålla sig i form. Tre gånger i veckan tar hon sig till Årstagårdens seniorgym.
– Där jag ror ett pass på 700 meter. Och just nu har vi fått en alldeles ny roddmaskin på gymmet. Den är en ren välsignelse!

En präst går egentligen aldrig i pension, och det händer därför ­fortfarande att hon ger sig i väg på förrättningar.
– Det blir en och annan begravning av gamla Sunnerstabor, säger Else Orstadius, som en gång i månaden också deltar i emeritiprästernas själavårdsjour i Domkyrkan.

Else Orstadius

AKTUELL: Fyller 85 år 28 oktober.

YRKE: Kyrkoherde emerita, fil mag.

FAMILJ: Brodern Per-Acke Orstadius och många syskonbarn.

BOR: I Uppsalastadsdelen Sala backe.

ENGAGEMANG: Tidigare Zonta i 40 år. I dag SPF Sunnersta, Emeritikretsen Samtal med präst i Domkyrkan, Alliance Française, Uppsala senioruniversitet.

INTRESSEN: Klassisk musik, skönlitteratur, teologisk litteratur, blommor.

LÄSER JUST NU: Anna Achmatovas Dikter och Gud är större, Ante Jackeléns herdabrev.

OM SIG SJÄLV: Oteknisk, har starkt behov av tystnad.

UPPSKATTAR HOS ANDRA: Humor.

MOTTO: Var dag är en sällsam gåva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om