Språket ett stort intresse

Malte Wickström har under sitt yrkesliv hunnit med både lugna familjesemestrar på Gräsö och kulturella resor i världen. Hans intresse för datorer gjorde även att han fann kärleken på nytt.

Malte Wickström

Malte Wickström

Foto: Lisa Gidlöf

Uppsala2013-11-11 10:43

Malte Wickström är uppvuxen i Öregrund, en ort som han i dag tycker har blivit för turistbetonad. Hans far var färghandlare och hade möbelaffär, där Malte hjälpte till som springpojke under sin ungdom. På helgerna åkte familjen ut till sommarstugan på Gräsö.
­- M­ina föräldrar byggde stugan på 40-talet, mitt under brinnande krig. I dag är det mina tre barn som sköter om stugan, säger han.

År 1950 flyttade Malte Wickström till Uppsala och började gymnasiet på Högre Allmänna Läroverket, senare Katedralskolan. Där intresserade han sig framför allt för tyska och engelska, vilka var de två språk han sedan fördjupade sig i på Uppsala universitet.
­- Jag studerade även nordiska språk och då fick jag möjlighet att ägna två somrar på Gräsö med att samla in totalt 2 500 ortsnamn. Varje liten kobbe hade ett namn och från Ortsnamnsarkivet fick jag en krona för varje namn jag samlat in.

En magisterexamen i tyska, engelska och nordiska språk ledde till ett yrkesliv som språklärare. Malte Wickström har varit verksam som lärare i tyska och engelska på olika grundskolor i Uppsala, bland annat Tiundaskolan, samt med att undervisa studenter på lärarhögskolan. Han har även skrivit läromedelsböcker i tyska och med anledning av det fick han möjlighet att tillsammans med andra läromedelsförfattare från Sverige åka till DDR, dåvarande Östtyskland år 1976.
­- Det som imponerade mest under besöket var då vi fick se en specialklass med duktiga elever från hela Östtyskland. Vi fick vara med under en av deras lektioner, det skulle motsvara gymnasienivå men det var faktiskt i nivå med universitetet.

Intresset för att resa växte efter vistelsen i Östtyskland. Malte och hans dåvarande fru, som gick bort för tio år sedan, reste gärna ut i världen. Vid Maltes 60-årsdag reste de runt i Sydostasien i tre veckor.
­- Det var rent otroligt vad man fick se mycket. Resebyrån hade satt ihop en paketresa där det ingick fina hotell och kulturella utflykter, det var härligt.
Malte och hans familj trivdes även bra med att tillbringa semestrarna på Gräsö, där de fiskade, badade och tog det lugnt.
­- När barnen blev stora och fortsatte vara i stugan så byggde jag en ny stuga åt mig och frun så att vi alla kunde få plats. Hantverkarna byggde själva skalet, men jag snickrade och målade, det är viktiga intressen i mitt liv.

Malte har i dag god kontakt med sina barn och de hjälper honom gärna med bilskjuts till Täby, där hans särbo Mona bor. Tack vare Maltes intresse för datorer hittade han för sex år sedan kärleken på nytt.
­- Jag fick ett mail från någon som kallade sig för ”Hathor”, och jag är tillräckligt beläst för att veta att det är namnet på en egyptisk gudinna. Efter ett tag tyckte jag att det vore roligt att ses i verkligheten, vilket vi gjorde. Mona har varit lektor i pedagogik, så vi har mycket gemensamt att prata om.
När Malte tänker på sitt liv inför den stundande 80-årsdagen är det en sak han ibland önskar att han gjort annorlunda.
­- Jag hade en önskan om att bli läkare, men mina betyg räckte inte till för att komma in på läkarlinjen. Men samtidigt passade jag nog bättre som lärare. Det som lockade mig med läkaryrket var mitt intresse för hjärnan, men det intresset har jag ändå fått utlopp för som lärare.

Fakta

Namn: Malte Wickström
Aktuell: Fyller 80 år den 11 november.
Bor: I lägenhet i Luthagen.
Familj: Två döttrar och en son. Särbon Mona.
Yrke: Tidigare lärare i tyska och engelska i Uppsala. Har även undervisat på Komux och lärarhögskolan i Uppsala. Skrivit läroböcker i tyska.
Dold talang: Bra på att ådra i trä, vilket hans far lärde honom.
Uppskattar hos andra: Uppriktighet.
Motto: ”Salve et Vale”, ett uttryck som den romerska skalden Catullus brukade säga till sina vänner. Det betyder ungefär ”Hej och ha det bra”.
Läser helst: Böcker om språk, nyligen Tore Janssons Språkens historia. En upptäcksresa i tid och rum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!