Naz Ahmed Shaikh föddes och växte upp i en jordbruksbygd i Pakistan tillsammans med sina föräldrar och syskon. Han studerade naturvetenskapliga ämnen vid universitetet i Karachi och tog en kandidatexamen innan han sökte sig till Europa.
– En kompis och jag blev antagna till universitetet i Wien och vi flyttade dit utan att kunna ett ord tyska. Jag kommer ihåg hur vi pekade på restaurangmenyerna utan att ha någon aning om vad vi skulle få och fick sen äta det som serverades.
Fem år senare hade han blivit så bra på språket att han kunde skriva sin doktorsavhandling på tyska.
Under studietiden gjorde Naz Ahmed sommarpraktik i Finland och det var så han för första gången kom i kontakt med de nordiska länderna.
– Jag ville arbeta i länder med mineraltillgångar och jobbade som extrageolog vid gruvföretaget Otanmäki Oy AB i norra Finland under flera somrar.
Finland gjorde bestående intryck, inte bara på grund av mineraltillgångarna, utan också för att Eeva-Liisa Fatima bodde där. Kvinnan han numera varit gift med i 53 år.
– Hon var 16 och jag var 22 år när vi träffades första gången. Och vi träffades varje sommar under fyra års tid när jag var där och jobbade. 1965 hade jag min doktorsexamen klar och vi flyttade till Sverige när jag fick jobb i Stockholm på Sveriges geologiska undersökning, SGU.
I Sverige arbetade Naz Ahmed drygt 41 år på SGU som bland annat statsgeolog, avdelningsdirektör, byråchef och direktör med placering i verksamhetsledningen. Han har även undervisat och forskat på svenska mineral- och bergarter som används inom industrin.
– Jag har verkligen älskat mitt jobb. Det har inneburit många resor och jag har besökt över 50 länder på jordens alla kontinenter. Som geolog besöker man landsbygden och får se hur lokalbefolkningen har det på riktigt. Men jobbet har också inneburit att träffa personer i maktposition. Kontrasterna har varit stora. Jag har sovit på golvet hemma hos lokalbefolkningen och på de finaste hotellen och skakat hand med både vanligt folk och ministrar.
Yrket som geolog har även tagit Naz Ahmed Sverige runt.
– Jag har lärt mig Sverige utan och innan. Jag känner varenda by i Norrbotten och älskar naturen där. Den ger lugn och inre frid. Nu när jag ser tillbaka är jag väldigt tacksam över att få ha upplevt ett så långt och händelserikt yrkesliv. Och över att ha varit lyckligt gift så länge.
Saknar du någon gång Pakistan?
– Du behöver inte glömma det som varit i ditt hemland bara för att du börjar om på nytt och integreras i ett nytt land. Jag brukar säga att jag är svensk, men att jag har bott mina första år utomlands. Det var för min frus skull jag ville stanna i Sverige eftersom Pakistan är ett väldigt patriarkalt land, men också för mitt intressanta arbetes skull.
För Naz Ahmed som sett hur olika samhällen i världen fungerar är Sveriges demokrati och yttrandefrihet något han högaktar.
– Sverige är ett fantastiskt land. Här kan du skriva och säga vad du vill och klaga på sånt som inte är bra. Men det är något som alla här bara tar för givet. Få länder i världen har det så. Personligen har jag aldrig upplevt någon diskriminering, utan alltid mötts av en vänskaplig atmosfär i Sverige. Jag är glad att bo i ett land där människovärde värderas så högt.