Stämningen härinne kan bäst beskrivas som en kollektiv, återhållen spänning. Män och kvinnor i alla åldrar sitter djupt försjunkna i kyrkböckerna och försöker tyda vad prästerna skrev för flera hundra år sedan om deras anfäder och -mödrar.
Då och då hörs dämpade glädjeyttringar eller motsvarande tunga suckar. Många har med egna datorer för att direktkopiera och sedan begrunda resultaten i lugn och ro därhemma.
Vid ett av forskarborden sitter Alice Söderström och Gunilla Nilsson, båda från Uppsala. De har styrkt sig med kaffe och smörgåsar i fikarummet samtidigt som de vilat sina ögon efter dagens första forskningspass.
Nu ska de fortsätta åtminstone ett par timmar till.
Alice började släktforska 2007, som så många andra i samband med att hon gick i pension.
– Jag har alltid varit lite intresserad av släktforskning, och såg fram mot att få tid över till det. Det var faktiskt nästan det första jag tog mig för när jag slutade jobba, säger Alice. ”Hennes” trakter är Värmland/Härjedalen/Ångermanland, och hon har också besökt de socknar i landskapen där hennes släkt en gång bott.
– Att släktforska känns som att hitta sin plats i historien.
Alice har med tiden lärt känna andra släktforskare som brukar komma hit, och berättar att många har abonnemang på släktforskningssajter som Arkiv Digital.
– Men jag törs ärligt talar inte skaffa mig något. Jag är rädd för att jag skulle sitta hemma och släktforska dygnet runt, skrattar hon.
Gunilla Nilsson har följt med för att se och lära. Hon har tidigare gått släktforskningskurs, och nu tänker hon sätta i gång att forska på allvar.
– Fast jag tänker lite på framtiden också. Kommer mina barn och barnbarn att undra, på samma sätt som jag gör nu? Kanske skulle man skriva sin egen levnadsberättelse, även om de kanske inte är så intresserade just nu. Det finns släkthistorier som jag är ensam om att känna till, säger Gunilla. Alice nickar allvarligt och instämmande:
– Det lilla man har är så oerhört viktigt.
Lördag 21 mars firas Släktforskningens dag över hela landet, och här i Uppsala hoppas landsarkivarie Anna Karin Hermodsson på många besökare under dagen som bjuder på föreläsningar, kurser, öppna visningar och släktforskning med Arkiv Digital.
– Släktforskning är populärare än någonsin, dels tack vare nätet, dels tack vare tv- och radioprogram som ”Vem tro du att du är?” och ”Släktband”. De vanligaste släktforskarna är 50-plussare, även om det blir allt vanligare med ungdomar. Vi har till exempel olika projekt med landets skolor så att eleverna lär sig utnyttja arkiv och museer.
Men alla elever kan av naturliga skäl inte återfinna sin släkt i svenska kyrkböcker.
– Den som inte har egen släkt i Sverige kan forska i någon annans, säger Anna Karin, och berättar om några iranska skolflickor som helt enkelt bestämde sig för att forska i Astrid Lindgrens släkt.