Margareta växte upp i Nyckelbol, Rasbo, som enda barn på en liten mjölkgård med 14 kor.
– Man klarade sig på det på den tiden. Vi hade höns också, och gris till husbehov. När jag var riktigt liten hade vi hästar, stora ardennrar som hette Bläsen och Ulva, minns hon.
Margareta fick tidigt delta i gårdens sysslor, vilket grundlade en stark känsla för djur och natur som sedan följt henne genom livet.
– Djur och natur är mitt intresse och min livsstil, säger Margareta som driver gården vidare. I dag arrenderar hon ut jorden men bedriver eget skogsbruk.
Hon gick i lilla Gåvsta skola, och redan i sjuårsåldern hade hon bestämt sig för att bli polis, helst kommissarie. Under högstadietiden busspendlade hon till Alunda, och när det var dags att välja till gymnasiet upptäckte hon den nya vårdlinjen, som startade 1971.
– Jag tänkte att det inte var så dumt, och att den sociala linjen kunde ge mig kunskaper som jag behövde som polis, säger Margareta som gick Linnéskolan, på den tiden belägen vid Svintorget.
Efter att ha sommarjobbat på Akademiska sjukhuset lade Margareta polisplanerna på hyllan. Som undersköterska fick hon tjänst på sjukhusets förlossningsavdelning och blev kvar där i nästan tio år.
– Det var en jättekul tid i mitt liv.
Margareta vidareutbildade sig sedan till sjuksköterska och tjänstgjorde på thorax- och hjärtavdelningarna vid Akademiska. Totalt blev det nästan 20 år där. 1993 läste hon till distriktssköterska.
– Jag har alltid velat bli det, mest för att det är så omväxlande,med många olika sorters patienter – från bebisar till gamlingar.
I sommar har hon varit distriktssköterska med bas i Alunda vårdcentral i 22 år. De första barnen hon tog emot på BVC har nu fått egna småttingar.
– Alla i bygden känner mig, och själv tycker jag att det är ett fantastiskt privilegium att lära känna människor, att åka på hembesök till folk i deras vardag. Jag har ett härligt jobb! Tänk bara att få ta hand om människor i alla åldrar!
I många år har Margareta engagerat sig för sin hembygd och dess bevarande. Hon har varit ordförande för Centerkvinnorna i många år, och var tidigare även ordförande för Rasbo kulturförening som bland mycket annat än i dag är ordnar kyrkkaffe och barnfest. Hon har också deltagit i Rasbo bygdespel ända sedan starten för 19 år sedan. I år ska Margareta spela klockaränkan Beata Ersdotter.
Så till yxkastningen. När Margareta fyllde 40 fick hon en yxkastningslektion som ”upplevelsepresent”. 40-årsgåvan kunde inte ha varit mer välvald. Hon fastnade omedelbart för sporten, och har hållit på sedan dess. I dag tävlar hon även i loggingsport: stocksåg, tvåmanssåg och bågsåg.Tillsammans med maken deltar hon också i grenen Jack & Jill.
– Jag har en stubbe därhemma som jag tränar på, säger Margareta som är nordisk och svensk mästare i stocksåg, och kan stoltsera med en sjundeplats från VM i Kanada år 1997. Tekniken är att man för yxan över huvudet, roterar ett varv – och kastar, beskriver hon. Hon gillar både själva tävlingsmomentet och koncentrationen, och försäkrar att yxkastning handlar om ”lite styrka och mycket teknik”:
– Och kanske också lite djävlaranamma, tillägger hon eftertänksamt.