Skilsmässa - en känslomässig kris

En skilsmässa innebär inte bara att ni måste ta ställning till frågor av ekonomisk och juridisk karaktär. Det är också en smärtsam process som innehåller frustration, ilska och besvikelse.

STOCKHOLM 2008-06-25
Skilsmässa.
Foto Linda Forsell / SvD / SCANPIX Kod 30141
**DN OUT (även arkiv)**

STOCKHOLM 2008-06-25 Skilsmässa. Foto Linda Forsell / SvD / SCANPIX Kod 30141 **DN OUT (även arkiv)**

Foto: SCANPIX

Uppsala2010-01-23 13:01

Det är därför lätt att hamna i låsta positioner. Hamnar ni i ett sådant läge kan det vara bra med familjerådgivning.
- En skilsmässa är en kris och det är lätt att känna sig vilsen, säger familjerådgivare Barbro Åbyhammar.
- Och när man befinner sig mitt i stormen och känner att man tappar kontrollen agerar man inte som man brukar, fortsätter hennes kollega, familjerådgivare Dan Erlandsson.

Enligt Barbro och Dan brukar en separation följa fyra krisfaser med en flytande gräns mellan faserna. Först kommer chocken och ett slags förnekelsestadium där man har svårt att ta in vad det är som håller på att hända. Sedan kommer reaktionsfasen då man plötsligt inser vad det är som händer.
- Det är en väldigt stark fas med häftiga känslor, ilska, förtvivlan och kaos, berättar Dan Erlandsson.

Sedan kommer bearbetningsfasen. Den inträffar när livet har förändrats eller kommer att förändras. Slutligen kommer nyorienteringsfasen då man är på väg vidare i livet samtidigt som man lever med konsekvenserna av skilsmässan.
- Det är mer regel än undantag att par som ligger i skilsmässa befinner sig i olika faser. Det gör att det är svårt för dem att mötas, konstaterar Dan Erlandsson.

Att känslomässigt ta sig igenom en skilsmässa kan ta betydligt längre tid än man tror.
- När man går igenom en skilsmässa är det viktigt att ta det lugnt och att reflektera över de beslut man tar. Man bör undvika att uttrycka bitterhet och ilska och finns det barn med i bilden är det viktigt att inte dra in dem i konflikten. Barnens perspektiv är viktigt. De ska inte bli handelsvara eller slagträ, säger Barbro Åbyhammar.
- När allt vänds upp och ner i ens liv kan familjerådgivning faktiskt bli en möjlighet. Man kan se saker på ett annat sätt och här ser vi till att samtalen förs under ordnade former, fortsätter Dan Erlandsson.

Till familjerådgivningen kan man komma både ensam och i par. Många kommer bara en gång, men snittet brukar ligga någonstans mellan fem och sex besök.
- Första året efter en separation är ett speciellt år. Det är viktigt att man landar i det. Fatta därför inte allt för långsiktiga beslut utan pröva er fram. På så sätt är det lättare att gå vidare i livet, avslutar Dan Erlandsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om