1.
På våren, på sommaren eller på hösten. Olika forskare, inte minst astronomer, har haft olika teorier om när Jesus föddes, men alla verkar rörande överens om att han i varje fall inte föddes i december. Men eftersom förändringar av traditioner som bekant får många att rasa utnyttjade de styrande i Rom att solguden firades 25 december, och bytte helt enkelt bara syfte med den högtiden när firandet av Jesu födelse skulle införas.
2.
I Sverige behöll vi ordet jul från en tidigare högtid som hade hållits i samband med midvintersolståndet. Vad ordet jul betyder är det ingen som riktigt vet, men det tros ha sitt ursprung i urgermanskan, där även finnarna ska ha hämtat sitt ord för jul, joulu. Engelsmännen däremot bytte ut sitt motsvarande ord yule till det betydligt mer religiösa christmas (Kristus mässa).
3.
Ordet julklapp och dess eventuella koppling till de tre vise männens gåvor till Jesus låter vi bli denna gång. Men en företeelse som blir allt vanligare är att vi köper julklappar till oss själva. Snittpriset på en egenjulklapp ligger runt femhundra kronor. Och det låter ju skönt för alla som tycker att det är jobbigt att låtsas vara glada över klappar som de sedan byter i smyg.
4.
Den allra första kända adventskalendern bestod av 24 kakor uppsatta på en pappkartong. Det var en tysk kvinna på 1800-talet som tillverkade den åt sin lille son för att den långa väntan på julen skulle bli roligare för honom. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934.
5.
Den allra första Gävlebocken byggdes inför julen 1966. På nyårsnatten brändes den ned, något som blev starten på en lång och underlig tradition av bockbränning. Men 1976 var det något helt annat som knäckte bocken. Då rasade den ihop sedan en man kört in i bakbenen på den med en Volvo Amazon.
6.
Självklart finns det flera nördar som har räknat på om jultomten verkligen skulle kunna hinna med att dela ut alla klappar runtom i världen om vi nu skulle utgå från att han faktiskt finns. Till exempel kom företaget Sweco för några år sedan fram till att han i så fall måste färdas i 5 800 kilometer i timmen och endast stanna 34 mikrosekunder i varje hem. Så det är kanske bäst att vi fortsätter förlita oss på falska tidningsköpare och hyrtomtar.
7.
Några som däremot ofrivilligt ger bort saker är ägarna till den dryga halvmiljon granar som stjäls i de svenska skogarna inför julen varje år. Flera olika enkätundersökningar genom åren har visat att var femte julgran är stulen. Eftersom julgransstöld har fängelse på straffskalan har skogsägaren rätt att själv gripa tjuven och tillkalla polis. Men vanligare är nog att tjuven får köpa granen och ta med den hem. Det är ju trots allt jul.
8.
Låt oss prata en stund om Kalle Anka på julafton, det som ibland verkar vara det allra heligaste med den svenska julen. Här kommer en hälsning från oss alla till er alla som tror att det tv-programmet alltid har varit som det alltid har varit. Ni har fel! Fram till 1982 byttes alla inslag utom ett fåtal ut varje år. Just 1982 lyftes förövrigt Tjuren Ferdinand bort ur programmet, något som orsakade folkstorm. Behöver vi berätta att det två försök SVT har gjort att ta bort hela programmet ur julaftonens tv-tablå har misslyckats rejält?
9.
Ta hand om varandra under julen! Julen är nämligen farlig för äktenskap. Januari ligger traditionellt väldigt högt i skilsmässostatistiken och i England och USA kallas den första måndagen efter jul- och nyårshelgerna för ”divorce Monday” eftersom så många ansöker om skilsmässa då.
10.
Känns julen alltför kort? Då kanske vi ska vara tacksamma över att den förlängdes sex dagar på 1600-talet. Då flyttades Knuts namnsdag från 6 till 13 januari och traditionen att avsluta julen med Knutsfirandet flyttades med. Men nu ska vi inte tänka på Knut. Det är ju trots allt bara julafton än så länge. God jul på er!