Rune Nordlund föddes i Tierp där hans pappa var föreståndare för en filial till manufakturaffären Strandbergs i Uppsala. Vid 17 års ålder fick han en deltidstjänst hos professor The Svedberg i Uppsala. Tjänsten innebar arbete vid den nykonstruerade ultracentrifugen men han fick också lära sig alla fotograferingens hemligheter, bland annat tredimensionell fotografering som Svedberg var mycket intresserad av.
År 1941 övergick han till en tjänst vid kemiska institutionens oorganiska avdelning, där Gunnar Hägg var ämnesprofessor, och stannade där till sin pensionering 1979. Vid sidan av arbetet i röntgenlaboratoriet skötte han även här fotoarbetet och alla forskare hade stor glädje av hans skicklighet som fotograf vid framställningen av bildmaterial till sina publikationer. Rune gjorde även alla bilder till Häggs stora lärobok i allmän och oorganisk kemi. Han blev också en stor tillgång vid utbyggnaden av kemiska institutionen under 1960- och 70-talen.
I unga år var han intresserad av cirkuskonster och gymnastik och bildade en grupp som uppträdde i folkparker, trots att han under skoltiden ej varit road av gymnastik utan ibland smet från lektionerna.
Fotointresset upptog en stor del av hans fritid. Det var samspelet mellan ljus och skugga som framförallt fascinerade honom. 1941 var han med och grundade Uppsala fotografiska sällskap och valdes senare till dess hedersledamot. Några av hans foton har antagits av Moderna museet. Några Uppsalaföretag har också utnyttjat hans konstnärliga sinne vid utformningen av sina lokaler.
Rune Nordlund fick ett mycket långt och innehållsrikt liv. Inte mindre än 49 år var han verksam vid Kemikum. En skicklig och mycket uppskattad person, en trotjänare i ordets rätta bemärkelse har gått ur tiden. Vi behåller Rune i ljust minne.