Roligt att se gästerna njuta av maten

Den största belöningen är att se gästerna njuta av maten. Och det första intrycket ljuger inte, menar kocken Jonas Åkerlind. Nu fyller han 40 år.

Jonas Åkerlind

Jonas Åkerlind

Foto: Eva Nevelius

Uppsala2011-04-21 08:00

Jonas Åkerlind har lagat mat åt kungen och drottningen. Han har jobbat på en av de finare restaurangerna i Vail i Colorado men har numera eget cateringföretag i lilla Hargshamn i Uppland. Och allt började med en pappa som absolut inte var någon större matlagare.
När jag frågar om han har matlagningen i sig från barnsben skruvar han lite på sig. Säger att alla kockar vill kunna säga att de rörde om i grytorna hemmavid redan som treåring. Fast så var det nog inte riktigt i hans fall.
– Men jag lagade nog mer mat än de flesta killar i min ålder. Jag bodde med min pappa som var totalt matlagningsoduglig så det var kanske en självbevarelsedrift för att överleva, säger han och skrattar.

När det blev dags att börja gymnasiet valde han mellan två alternativ, antingen skulle han bli båtbyggare eller också gå livsmedelsteknisk.
– Jag ville göra något praktiskt med händerna och sedan hade jag en i släkten som var kock. Då föll valet på det i stället och det var nog tur. Båtbyggare verkar ha det kämpigt nog ändå.
Några problem att få jobb efter utbildningen var det inte. Han började på Värmlandskällaren och hade sedan vad han kallar för en ”typisk kockkarriär” där han avverkade ett antal olika restauranger.

Men sedan fanns det annat som lockade också. Skidåkning har alltid varit ett stort intresse. Några kompisar drog med honom till Frankrike för att åka skidor och förhoppningsvis jobba lite också.
– Vi hittade inget jobb men åka skidor gjorde vi och vi stannade så länge vi kunde.
Fem månader blev det innan han fick nys om möjligheten att åka till skidorten Vail i Colorado, USA. Där fick han jobb vid Restaurang Splendido, en restaurang med mycket höga ambitioner.
– Det var 85 sittplatser i restaurangen och vi var tio stycken i köket. Det har man aldrig råd med i Sverige. Det blev verkligen en nytändning för mig som hade varit kock i fem sex år. Där fanns alla influenser från modern matlagning med crossover och det var fantasiska råvaror.

Det blev fyra år innan han vände åter till Sverige och Uppsala och träffade sin fru Sara, som också arbetade inom restaurangbranschen. I Uppsala drev han under några år Restaurang Jozef åt Katalin Varga innan han startade egna företaget Kingstreet, från början tillsammans med en kompanjon.
Kingstreet jobbade ursprungligen med restaurangen till Basic Hotel som sedermera blev Hotell Uppsala.

Men så kom han och Sara på andra tankar. De ville ut på landet och ha hästar och hittade en gammal universitetsgård i närheten av Happsta mellan Alunda och Gimo. I samma veva kontaktade de Östhammars kommun och frågade om det fanns något produktionskök att tillgå. Det fanns det. Hargshamns nedlagda skolkök passade dem perfekt och numera driver Kingstreet cateringverksamhet härifrån.
– I närområdet blir det mest bröllop och fester sommartid. Resten av året jobbar vi mycket åt Uppsalaföretagen. Det är bland annat Uppsala universitet där vi har serverat mat vid allt från kungens och drottningens besök till ministerbesök. Ärkebiskopen har vi jobbat en del åt också och i höstas var jag gästkock på Relationsbåten.

När jag kommer för att intervjua Jonas Åkerlind står den röda skåpbilen med texten Kingstreet Kökskonst på visit, parkerad utanför köket, och en låda från Stora Risten fisk är uppställd mot ytterväggen. En leverans med matkassar till privatpersoner i Uppsala har precis gått i väg, ett nytt koncept som de hoppas kunna utveckla vidare.
– Vår idé är att vi lagar till en del av maten. Vi gör det som är lite svårt och tar tid och sedan får kunderna göra resten. Vi kan till exempel göra i ordning pepparrotsköttet och sedan får man koka potatisen själv.

Hjälp med vardagsmaten är något som har exploderat på senare tid. Men annars är det nog fortfarande restaurangmatlagningen som Jonas brinner allra mest för.
– Det absolut roligaste är kundkontakten, att se när folk äter ens mat. Det första intrycket ljuger aldrig. Vad de än säger så ser man direkt vad de tycker.

Fakta

Namn: Jonas Åkerlind
Aktuell: Fyller 40 år den 23 april.
Familj: Fru Sara Åkerlind som han även driver företaget Kingstreet tillsammans med.
Bor: Källberga utanför Happsta som ligger mellan Alunda och Gimo.
Om att ha flyttat ut på landet: ”Gamla bekanta från Uppsala kallar oss för grönavågare. Men för oss var det viktigare att ha vardagskvalitet än att gneta ihop till en Kanarieresa om året.”
Född och uppvuxen: I Storvreta.
Intressen: Tycker mycket om att fiska (lax, öring, gädda, abborre och gös vid Upplandskusten), att gå och skrota i snickarbyxor hemma på gården (flera stora renoveringsprojekt pågår), gillar mat, vin och musik.
Motto: Man är vad man äter. Det är viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Uppskattar närproducerat och menar att vi måste vara beredda att betala de svenska bönderna bättre om vi vill ha dem kvar.
Favoritmat: Svensk husmanskost, rimmad oxbringa, pepparrotskött, kåldolmar och fläsklägg. Men uppskattar även asiatiskt och Medelhavsmat.
Framtidsdröm: Hoppas kunna ägna sig lite mer åt fritiden och jobba lite mindre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!