Roar sig hellre än skriver bok

Bjälkarna kors och tvärs för tankarna till ett skepp. Ljuset kommer från alla håll.

Han är en nörd, säger han. Databaser. Det började tidigt.

Han är en nörd, säger han. Databaser. Det började tidigt.

Foto: John Sundberg

Uppsala2016-05-15 06:00

– Det är en rätt stor etta, kan man säga. Den är utbyggd över en torkvind och ett antal vindsförråd, så den blev drygt 200 kvadratmeter!

En talja från segelfartyget Wetsera af Wiken hänger från en takstol.

Här har han och hans fru Gunilla plats för en del av det som intresserar dem, till exempel en stor samling böcker om Uppsala och dess framväxt, böcker och vykort, kartor, ett och annat barnbarn. De har bott här i 20 år, och menar att frånvaron av hiss är rena livförsäkringen, för de knatar i trapporna rätt mycket. Till hjälp har de en fiffig kärra som lyfter 140 kilo och som med mänskligt bistånd kan klättra i trappor.

Benny Kullinger kom till Uppsala 1965 och läste bland annat, i dubbel takt, matte, fysik, databehandling, sociologi, geofysik. Han var studierektor på fasta jordens fysik till 1986, då han vidareutbildade sig till vetenskapsjournalist och startade företaget Ord & Vetande. Där är han ännu delägare och senior konsult.

Så språk ligger dig varmast om hjärtat?

– Nej, det gör Gunilla.

Gunilla och Benny driver Kullinger AB där hans roll är att utbilda företag och organisationer i klarspråk. Men inte på heltid, det finns så mycket annat roligt.

– Jag är ordförande för Upplands Vykortsförening, Sveriges största vykortsförening. Vi arrangerar två mässor om året, en i mars och en i oktober i Valbo. Vi reser runt på andra mässor, det finns nog ett 50-tal i Sverige.

– På senare år har Gunilla och jag också letat rätt på och fotograferat 5000 av Sveriges 7000 milstolpar. De placerades med en kvartsmil mellan varje, helmilsstolpen är finast. De kom till för att man skulle kunna ta, och ge, rätt betalt för skjutsen. På varje gästgivaregård skulle det hänga en tavla där man angav hur långt det var till nästa värdshus. Vid varje stort samhällsprojekt skapas historia, så som man vill ha den.

Vad driver er?

– Det har att göra med att jaga, nån rest från savannen. Bytet sitter i vårt fall dessutom still, det är lätt att flå och förvara i form av foton.

Om du skulle göra en bok om allt skulle den bli tjock.

– Varför skulle jag ha så tråkigt som att göra en bok, när jag kan använda tiden till att njuta av alla bilder och resor i stället? säger han och fnyser förtrytsamt.

På samma sätt, med lika delar bisterhet och munterhet, talar han om kunskap, effektivitet och kommunikation.

– Det finns några gyllene regler när man letar kunskap: Fråga den som vet. Fråga den som vet vem som vet. Leta själv. Att enbart googla räcker inte. Effektivitet är en yrkesskada. Det bygger på det jag håller på med nu, klarspråk och liknande. Kan vi inte utnyttja resurserna vi har, så går det inte, man måste slipa knivarna. Sommaren 1995 slog webben till i Sverige. Vi har haft tekniken i tjugo år och inte lärt oss hantera den tillräckligt effektivt. Den riktiga nyttan har vi inte nått.

I sitt jobb med klarspråk i företag och organisationer arbetar han i dag mycket med försäkringsbolag. Kunderna förstår alltför ofta inte de brev de får. En av de senaste kurserna han hållit sammanfattar Benny Kullinger så här:

– De skrev ”det finns inget försäkringsfall”. De lärde sig skriva: ”du lämnade väskan obevakad i två timmar och därför får du inga pengar”. Om jag inte förstår myndighetens eller företagets brev så ringer jag, mejlar, frågar – tid äts, tid är pengar. Stora myndigheter kan förlora hundratals miljoner per år på krångelspråket. När läsaren förstår har du förmedlat innehållet, svarat på frågorna ”hur påverkar det mig, och hur ska jag göra?”

Benny Kullinger tittar på klockan. Han och Gunilla ska ut.

UNT gratulerar Benny Kullinger

Fyller 70 år 18 maj

Familj: Gunilla, fem barn, tio barnbarn

Bor: Höganäsgatan i Uppsala

Senast lästa bok: Claes Melins "Nykterist med sinne för brännvin", om grosshandlaren Henrik Söderman i Uppsala.

Musik: Nej. Jag har tinnitus, det är aldrig tyst. Men jag har bestämt att det inte ska få besvära mig.

Om mig själv: Optimist. Viljestark och envis.

Talang: Att vara nörd. Programmera, bygga databaser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!