Präst gör nytta på nätet

Charlotte Frycklund är prästen som älskar Facebook och känner sig hemma bland människorna på internet. Hennes utmaning är att uttrycka både leenden och tårar i ord.

Charlotte Frycklund

Charlotte Frycklund

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-02-17 08:00

Charlotte Frycklund, präst i Svenska kyrkan, har sin arbetsplats belägen i Ekermanska huset som ligger bredvid Kyrkans hus i Uppsala. Byggnaden har anor, den uppfördes 1761 som privatbostad åt Peter Ekerman, professor i latin. Vi sätter oss i sofforna för att prata om kyrkans digitala tjänster med sorlet från kollegerna i bakgrunden.

Vad är en nätpräst?

– En person som finns tillgänglig för människor som trivs på nätet. En del frågor är svåra att ställa öga mot öga. Svenska kyrkan kan då finnas på nätet inte enbart som anslagstavla. Men naturligtvis sätter nätets begränsningar stopp, vi kan exempelvis inte döpa folk.

I september 2014 lanserades Jourhavande präst på Svenska kyrkans hemsida i form av chatt och digitalt brev. En person som väljer att ta kontakt är oavsett ärende, alltid anonym och prästen har tystnadsplikt. Innan fanns enbart jourpräst på telefon men ingen under 30 år ringde och Svenska kyrkan ställde sig frågan varför.

– Gillade de inte präster, eller var själva telefonsamtalet hindret undrade vi, säger Charlotte Frycklund.

Yngre personer visade sig hellre vilja skriva och akuta ärenden dyker oftast upp på nätet. De nya tjänsterna har även medfört att personalen känt behov av utbildning inom bland annat självskadebeteenden.

– Vi har lärt oss att inte bara unga tjejer skär sig utan personer av alla åldrar och kön. Men tjejerna pratar mer om det, säger Charlotte.

Svenska kyrkan är även aktiv på sociala medier. På Facebook behandlas mer allmänna frågor och en präst kopplas in vid behov. De som använder nättjänsterna tenderar att vara yngre men alla åldrar förekommer. Frågorna är ofta existentiella; ”Jag har problem i mitt liv, hur ska jag hantera det?” eller ”Min väns barn dog. Hur kan det hända när ni säger att Gud är god?” Ett mönster för Jourhavande präst, både vad gäller nätet och telefon, är att människor återkommer mer frekvent under en period exempelvis en skilsmässa.

Charlotte snurrar på sina ringar. Jag frågar vad som gör att hon trivs med arbetet som nätpräst.

– Jag har varit präst i 20 år men gillar fortfarande utmaningen att visa kroppsspråk med ord. I text uttrycka sig så varmt att de ser leendet eller så starkt att de ser mina tårar över deras berättelse. För mig är det att vara kyrka. Men i skriftlig kommunikation försvinner inte bara kroppsspråket utan även andra ledtrådar som röst och pauser. Dessutom kan orden misstolkas, säger hon.

Charlotte Frycklund menar samtidigt att personerna som kontaktar dem ofta är vana att kommunicera via datorn.

– De är medvetna om utmaningen och kompenserar genom hur de skriver.

Hon tror att personligt möte alltid kommer att vara viktigt men samtidigt behöver kyrkan finnas där människan är.

Därför finns numera inte bara präster utan även en kyrkogård digitalt. I år lanserade Svenska kyrkan som kampanj under Allhelgonahelgen en kyrkogård inspelad på film i 360 grader. Den finns på Facebook och Youtube under benämningen #taenminut. Utan att gå ut genom dörren kan du förflyttas till Längbro begravningsplats i Örebro. Där är kväll och ljus glimmar under träden. För varje varv du snurrar runt så tänds fler lyktor vid gravstenarna.

– Allhelgona är en härlig helg när sorgen får ta plats och synas. Initiativet är tänkt som ett mellanting för människor som vill men inte har möjlighet att besöka en begravningsplats, till exempel den stressade småbarnsmamman, säger Charlotte Frycklund.

Efter avslutad intervju öppnar jag dörren och kliver ut i vinterkylan. Om det hade varit 250 år tidigare skulle jag kanhända haft en avhandling under armen, skriven i mitt namn men av professor Ekman. För det var på det tvivelaktiga sättet han drygade ut sin lön. I alla fall enligt historien.

Personligt Digital kontakt

Namn: Charlotte Frycklund

Yrke: Nätpräst i Svenska kyrkan.

Ålder: 47 år.

Familj: Make och fyra barn, katter, hund och höns.

Bor: Hjälsta

Fritidsintressen: Böcker, musik och film.

Motto: ”Jag ska hjälpa dig, inte för att du är kristen men för att jag är det.”

Digital präst når man med chatt eller digitalt brev via Svenska kyrkans hemsida. Chatten är öppen måndag–torsdag kl 20–24. Digitala brevet kan skickas när som helst och man får svar inom 24 timmar. På kyrkans Facebooksida behandlas allmänna frågor vardagar under dagtid fram till kl 21. Chatten har cirka 120 samtal i veckan och ungefär 15 digitala brev inkommer i veckan. Digitala kyrkogården besöktes av 258 400 personer under Allhelgonahelgen i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!