Det sägs att en gång på 1920-talet flög solochvåraren Anders Gustaf Eriksson Raskenstam över de fagra landamären som utgör Åsbergby utanför Knivsta – en flygtur som sannolikt väckte stor uppståndelse i bygden. Han förälskade sig genast i omgivningarna. Det visade sig att all denna naturskönhet som utbredde sig omkring honom ägdes av en rik bryggaränka, och resten är inte svårt att räkna ut: han lurade av henne hela härligheten, i varje fall enligt bygdemytologin.
– Men Raskenstam var nog bättre på att förföra kvinnor än att sköta ett lantbruk, säger Lacka Linder, vars farfar köpte sedan gården på exekutiv auktion 1928. När Lacka Linder blir pensionär ska han forska om huset som är från 1600-talet, och kolla ifall Raskenstamhistorien är sann.
Lacka Linder är född på gården i skogsbrynet, med ett levande odlingslandskap runt omkring sig. Hans mamma bor ett stenkast härifrån, och brodern driver lantbruket. Lacka Linder gick först i Laggaskolan, sedan Thunmansskolan i Knivsta och i Skrapan i Uppsala under gymnasieåren. Under gymnasietiden bodde han ett år i mormonstaden Preston i Idaho som AFS-stipendiat.
– Det var som ett eget litet rike. 95 procent var mormoner, och de styrde och dominerade hela samhället. Vi bad alltid morgonbön och aftonbön. De tog mycket väl hand om oss studenter och vi var jättenöjda med vår vistelse där, säger Lacka Linder som än i dag är full av beundran för de mormoner han träffade i Preston:
– Jag uppskattade deras karaktärsdrag. De var oerhört ambitiösa, hårt arbetande, kämpande ärliga människor.
Att Lacka Linder skulle välja en framtid inom naturvetenskapen kändes nästan oundvikligt. Han tyckte redan tidigt om matematik och fysik, så han valde agronomlinjen.
– Det kändes naturligt med min bakgrund, både pappa och farfar var bönder. Fast jag visste så klart att jag aldrig skulle kunna bli bonde med min neurosedynskada, säger Lacka Linder som blev färdig agronom 1986.
Första jobbet var på Ultuna, vid Institutionen för ekonomi och statistik. Han gjorde produktionskalkyler, en sorts normalkalkyl så bönderna skulle ha något att jämföra med. Sedan följde en termin som lärare i lantbruksekonomi vid Jällaskolan och två år vid Enköpings Redovisningsbyrå.
Sedan barnsben har Lacka Linder varit kyrkligt engagerad och intresserad, kanske för att hans mamma var söndagsskollelärarinna i trakten.
– Fast min egen kristna tro har inte kommit som en blixt från klar himmel, utan gradvis vuxit fram, säger han.
Så när möjligheten kom när Knivstaförsamlingarna slogs ihop till ett pastorat behövde en central ekonomisk kraft, sökte och fick Lacka Linder tjänsten som kyrkokamrer alldeles i sina hemtrakter.
Nyligen har Lacka Linder också engagerat sig politiskt. Han beskriver sig som ”en färsking”, men tycker det är roligt att pröva något nytt, och har valt att prioritera politiken.
När han vill koppla av blir det ofta tillsammans med familjen, ute i naturen med eller utan bössa, eller med en god bok.
– Jag är fantastiskt nöjd med livet och min tillvaro. Det låter kanske klyschigt, men faktum är att var dag känns som en gåva, säger Lacka Linder och tittar sig omkring i höstlandskapet där hästarna lugnt betar i hagen ett stycke bort.