”Pappa” till 8 000 barn

Skulle man hårdra saken kan man hävda att Torbjörn Bergh vid Carl von Linné-kliniken i Uppsala är medansvarig för att runt 8 000 barn har kommit till världen.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-01-13 08:00

Själv är Torbjörn född i Uppsala. Mamma var sjuksköterska, och pappa präst. Han tjänstgjorde på olika ställen vilket medförde att familjen flyttade en del. Torbjörn bodde under uppväxten i bland annat Estuna, Svabensverk och Fjärdhundra.

– Det var lite traumatiskt att i 10-11-årsåldern tvingas skiljas från kamraterna i samband med flytt.

Som pojke tyckte han mycket om att bygga modellflygplan med små dieselmotorer, färdiga modeller och egna konstruktioner.

– En del flög, andra inte alls, säger Torbjörn som växte upp på landsbygden, och ofta hjälpte grannar med lantbruk att sköta djuren och köra traktor.

– Helst hade jag nog då velat bli lantbrukare. Jag trivdes bra med den typen av liv, men det var inte möjligt för mig.

Han gick realskolan och gymnasiet i Enköping, och hade sedan inga absoluta yrkesmål, men kom in på medicinarutbildningen.

– Eftersom mamma var sjuksköterska kanske jag var influerad av henne.

I samband med värnpliktstjänsten i bland annat marinen fick han utbildning till dykläkare i Karlskrona, vilket ledde till att han senare på fritiden jobbade som dykinstruktör på Dyksport i Uppsala.

– Vi var som ett familjegäng med många trevliga gemensamma aktiviteter.

Han riktade ursprungligen in sig på kirurgi, och var underläkare i Enköping när yrkeskarriären fick en annan inriktning.

– En konsult där frågade om jag inte ville börja på kvinnokliniken på Akademiska. Så blev det, och det ledde till att jag kom att alltmer ägna mig åt hormoner i stället för operationer, sammanfattar Torbjörn, som började på Akademiska 1973 och disputerade 1978. Första året på kvinnokliniken arbetade han tillsammans med världsberömde Carl Gemzell med att stimulera hormoner för att få igång ägglossning. Så småningom blev han också ansvarig för verksamheten, och är i dag glad och stolt över att ha fått föra den gemzellska traditionen vidare. På Akademiska startade man provrörsbefruktningar i slutet av 80-talet, vilket inspirerade Torbjörn att tillsammans med 3 kolleger dra igång privata Carl von Linnékliniken, som nu utrett och behandlat ofrivillig barnlöshet i drygt 25 år. Kvartetten varvade jobbet på Ackis med tjänstledigheter och arbete på privatkliniken de första 2 åren. Men snart satte dåvarande sjukhusdirektören Gudmar Lundqvist, ner foten, och påpekade konkurrenssituationen.

– ”Bestäm er”, sa han. Jag steg av, och var ensam på Linné ett par år. Eftersom jag varit med om att starta Akademigruppens specialistläkarmottagning hade jag lärt mig en del ekonomi, fått kontakter och lite kunnande, säger Torbjörn och berättar entusiastiskt om pionjäråren vid Linnékliniken. Särskilt stolt är han över att kliniken har flera forskningsaktiva och disputerade läkare, vilket lett till att flera disputationer kunnat ske, något som är unikt för privatkliniker.

– Linnékliniken är bland de största i Sverige vad gäller antal genomförda behandlingar. På 25 år har drygt 8 000 barn fötts efter att föräldrarna behandlats. Såklart har det varit både med- och motgångar. Ibland funkar inte behandlingarna, och människor blir ledsna och besvikna.

Segling är en stor passion. I höstas seglade han för fjärde gången mellan Spanien och Kanarieöarna, men kan också berätta om spännande seglingar norr om Skottland till Irland, Tonga, Grekland och över Atlanten till Azorerna.

– Jag tycker att de långa atlantdyningarna är så härliga. De ser ut och känns som böljande fjällsluttningar.

Och i Öregrund ligger hans 38-fots Bavaria, på bekvämt avstånd från sommarhuset norr om Djurstens fyr.

– Där kan vi vistas året runt, och brukar av tradition ofta fira 1 advent där. Det är lugnt och fint på Gräsö om höstarna.

UNT gratulerar

Namn: Torbjörn Berg

Aktuell: Fyller 70 år 15 januari.

Yrke: Läkare och docent i obstetrik/gynekologi.

Familj: Hustru Lena, döttrarna Malin, Maria, Erica och Helena, sju barnbarn, Lenas söner med familjer.

Bor: I Gamla Gottsunda. Fritidshus på Gräsö.

Engagemang: SOS Barnbyar, Rotary/Linnéstipendiater.

Intressen: Musik, segling, löpning, gymträning,

Läser just nu: Karin Johannissons Den sårade divan.

Om sig själv: Lugn, hetsar inte upp mig i onödan. Samtidigt ofta snabb till beslut. Ord och handling kan bli ett.

Bättre på att diska än att laga mat.

Dold talang: Har murat flera öppna spisar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om