Vandringen är ett sätt att väcka uppmärksamhet och medvetenhet kring klimat och miljöfrågorna ur ett kristet andligt perspektiv.
– Vi vill sprida kunskap om miljön samtidigt som vandringen är en möjlighet för människor att fördjupa sina relationer till Gud, sig själva och resten av skapelsen, säger Emma Thorén.
Hon är pilgrimspräst vid Pilgrimscentrum i Vadstena och vandringskoortinator. Initiativet är en del av Act Now for Climate justice, en kampanj som leds av ACT Alliance, vilket är en paraplyorganisation för olika kyrkor och organisationer världen över.
– Pilgrimsvandringar med koppling till klimatmötet sker på många olika platser i världen. Jag vet att människor vandrar från bland annat England och Italien, där vissa går hela vägen till Paris, säger Emma.
Hon är själv en inbiten pilgrimsvandrare, 2002 gick hon sin första vandring på Klosterleden i Östergötland, vilket gav mersmak.
– Det spelar egentligen inte så stor roll vilket som är det fysiska målet, man kan pilgrimsvandra var som helst. Det som är viktigt är att man är öppen för vad som händer under vägen, både i inre och yttre mening. När man inte har något annat att göra än att gå, äta, sova och be så sjunker det inre oväsen undan som ofta finns inom oss och det kan bli lättare än annars att upptäcka Guds närvaro.
Den lokala klimatvandringen tar sin början i Uppsala söndagen 12 juli och kommer pågå under två månaders tid innan slutmålet Lund planeras vara nått. Vissa kommer gå hela vägen, medan andra följer med under en eller några dagar, som en slags stafettvandring.
Under vandringens gång kommer Emma och de andra uppmana de församlingar och organisationer de passerar att uppge klimatlöften.
Tanken är även att församlingar eller privatpersoner ska få möjlighet att sända med till Paris vad de själva gör för att minska klimatpåverkan eller vad de vill uppmana världens ledare att komma fram till.
– Vi kommer också plantera ekar längs vägen. Dels för att ordet har ett symboliskt värde, ek associeras med eko, men också för att bidra till livets växt. Vi behöver träd för att överleva. Vissa delar av vandringen kommer vi gå i tystnad, ett sätt att verkligen ta in det vi upplever runtomkring oss.
Vad som dessutom utmärker vandringen är ”den omvända vattenflaskan”.
Emma berättar att de som vandrar kommer ha en tom flaska med sig från början som sedan långsamt fylls på vid rastplatser.
En handling som påminner om att vatten är den symbol som förenar oss och är en av de livsförutsättnignar som nu är hotade.
Emma hoppas och tror att pilgrimsvandringen tillsammans med resten av världen kan påverka klimatmötet.
– Politiker är också människor, det går att påverka dem och sprida kunskap.