Nya utmaningar lockar ännu

Nya utmaningar lockar Anna-Carin "Cajsa" Johansson. -Jag är inte färdig än, säger hon.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-11-10 10:47
Dagens jubilar har entreprenörsandan i blodet. Hennes farmor och farfar var bönder och hennes mormor och morfar drev ett buss- och taxiföretag i Huddunge, cirka fem mil nordväst om Uppsala. En rörelse som hennes föräldrar sedan tog över.
Med den uppväxtmiljön var det var kanske inte så konstigt att hon drömde om att någon gång i livet starta eget. Trots att hon redan då förstod att det skulle leda till mycket jobb och lite fritid.
- Jag kan inte riktigt skilja på jobb och privatliv och det ser jag som positivt. Det ger mig frihet att själv bestämma över min tid, säger Cajsa Johansson som äger och driver Uppsalaföretaget Cajsa's kök.

Hon startade i liten skala med två medarbetare. Det var för 13 år sedan. I dag har hon tre försäljningsställen, 26 heltidsanställda och ungefär lika många miljoner i omsättning i sin lunchserverings- och cateringverksamhet.
Innan hon blev sin egen hade hon hunnit skaffa sig en gedigen erfarenhet av restaurangbranschen. Efter kockutbildning på Wennströmska gymnasiet i Västerås och praktik på Heby värdshus började hon som 17-åring kockelev på restaurang Saluhallen i Uppsala. Restaurangen, kallad Hallen, var på den tiden känt för sitt nyfranska kök.
- Där lärde jag mig att laga mat som smakar. Det var många duktiga kockar med ett seriöst intresse för mat som jobbade där.

Men allt har inte handlat om mat i hennes liv. Skidåkning, både på längden och utför, har hon hållit på med sen barnsben. Det intresset kombinerat med matintresset ledde till att hon under flera vintersäsonger jobbade i Sälenfjällen, bland annat på Tandådalens värdshus. På somrarna var det västkusten med Strömstad och Smögen som gällde i säsongsarbetarsvängen.

1991 byggdes Fyrishov med restaurangen Doppingen vars kök kom att bli hennes fasta bas i tillvaron under flera år. Dit hon återvände hon regelbundet efter en del kulinarisk-sportiga utflykter i geografien.
Hon reste bland annat till USA och närmare bestämt till restaurangen Terra Bistro i skidorten Vail i delstaten Colorado.
På restaurangen fokuserade man på "organic food", som står för ekologisk mat med fokus på grönsaker och nyttig mat. Det konceptet tog hon med sig hem till Sverige och Doppingen och senare till sitt eget kök.

I Vail fick hon kontakt med en person som erbjöd henne jobb som skeppskock på en större segelbåt med hemmahamn i Port Douglas på Australiens östkust. Det lät spännande. Så hon mönstrade på.
- Ibland blev det färsk fisk, bland annat tonfisk, till middag men mest blev det ris- och grytor av olika slag.
Seglatsen gick till Opua på Nordön i Nya Zeeland. Där hon mönstrade av och avslutade äventyret med att lifta runt Sydön tillsammans med en svensk kompis.

Mätt på att resa återvände hon 1993 till Uppsala och Doppingen. Det var då chansen att starta eget öppnade sig. Fastigheten Kristallen i Uppsala sökte en restauratör för sin lunchservering och nu vågade hon språnget.
- Det var jättekul att äntligen få något eget. Tillsammans med två kollegor jobbade jag mer eller mindre dygnet runt.
Ganska snart började frågorna om catering komma. Det ledde till att hon 2002 sålde restaurangrörelsen och satsade på ett produktionskök.

Där lagar man i dag mat som levereras till butiker och egna försäljningsställen i Uppsala men också till flera livsmedelsbutiker i Stockholms innerstad.
Än i dag jobbar hon mer eller mind­re dygnet runt. Men någon tanke på att trappa ner har hon inte. Tvärtom! Hon fyller ju, bevars, bara fyrtio.
- Inget är bestämt men jag inte färdig än, säger jubilaren som - om hon inte hade blivit kock - kanske blivit bonde eller florist. Eller kanske något helt annat där hon själv stod för ruljangsen.
Personligt
Namn: Anna-Carin "Cajsa" Johansson
Aktuell: Fyller 40 år den 12 november.
Yrke: Kock. Äger och driver Cajsa's kök.
Familj: Stor.
Förebild: Londonbaserade cateringentreprenören Lena Björk.
Intressen: Mat, människor, resor, skidåkning.
Engagemang: Styrelseledamot i Vi i stan och i det gastronomiska nätverket Chêne des Rôtisseurs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om