När UNT träffar Terence Hongslo har han precis blivit pensionär. Han ser fram emot att nu kunna få ägna mer tid åt sitt politiska engagemang. Han sitter för närvarande med i kommunfullmäktige för Miljöpartiet och är ledamot i styrelsen för vård och bildning. Dessutom är han ersättare i landstingsfullmäktige. Och snart är det dags att förbereda sig inför kyrkomötet, där han representerar Miljöpartister i Svenska kyrkan, en kyrkopolitisk grupp han själv tog initiativ till inför kyrkovalet 2005.
– När jag skulle rösta 2001 saknade jag valsedlar med miljöpartister så inför valet 2005 lyfte jag fram frågan på något möte om vi inte skulle ställa upp, berättar han.
Han har nu fram till i början på juli på sig att skriva motioner inför höstens två veckor långa kyrkomöte. Hans stora intresse för naturen kommer att märkas i motionerna.
– De kommer att handla om skötseln av kyrkans skog- och jordbruksfastigheter och att vi ska behålla den biologiska mångfalden. Det gäller över huvud taget svenskt skogsbruk, som är alldeles för monokulturellt.
Terence Hongslo är inte nöjd med hur Uppsala kommun har skött Stadsskogen, som är en av hans favoritplatser, och det var på promenaderna där med den då nyblivna hustrun som han i början av 2000-talet kom fram till att han ville engagera sig i Miljöpartiet.
– Efter valet 2002 tog jag kontakt med dem, och direkt fick jag en plats som ersättare i miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Skogsintresset fick han som liten i Tumba där familjen hade skogen precis utanför tomtgränsen.
– Det var orörd skog med grova granar, tallar och alla möjliga lövträd. Det var ett rikt djurliv och när vi satte ut mat åt fåglarna på vintern var det väldigt många arter som besökte oss.
I Tumba jobbade fadern som ingenjör på sedelpappersbruket. Denne var norrman och studerade på tekniska högskolan i Trondheim när tyskarna invaderade landet. 1944 flyttade han till Oslo där han började söka jobb, men unga arbetslösa män skrämde ockupanterna.
– Han hade någon bekant som hade försvunnit och en dag fick han höra att tyskarna hade sökt honom, berättar Terence Hongslo.
Fadern satte sig dock på en buss och åkte så lång österut han vågade utan att väcka misstankar. Därefter promenerade han genom skogen tills han kom fram till ett hus i Värmland.
Ingenjörer behövdes i Sverige och fadern fick snabbt jobb. Till Tumba kom familjen när Terence var 1,5 år och det var där i bruket som Terence Hongslos egen framtid stakades ut.
– Jag fick tidigt följa med min pappa in i fabriken och såg allt som fanns där. Och jag var intresserad av allt tekniskt och ville se hur det fungerade. Jag hade mekaniska leksaker som jag plockade isär och tittade på och av morfar fick jag meccanodelar och en elmotor. Så då såg jag till att lära mig hur en sådan fungerade, berättar han.
Terence Hongslo tog studenten 1968 och hade sett att det skulle starta en civilingenjörsutbildning i Teknisk fysik vid Uppsala universitet. Och när höstterminen kom igång var han på plats.
Jobbat har han under åren gjort på bland annat Scanditronix i Uppsala, Datasaab i Järfälla, Pharmacia Diagnostics i Uppsala och som forskningsingenjör på Fysikum. Sedan hösten 1968 har han varit Uppsala trogen och bostadslös har han inte varit en minut.
– När jag skulle flytta hit från Stockholm var det så lyckat att jag kunde byta rum med en lärarkandidat från Uppsala som min mamma kände. På helgerna bytte vi tillbaka, så då tog jag min smutstvätt och åkte hem till mamma, säger han med ett leende.