Att komma till Uppsala för att studera är något människor gjort i alla tider. Men hur många är det som från början har en aning om vad dessa studier skall leda till? En som i efterhand analyserat sina studier är journalisten Håkan Rehn, som till synes planlöst läste så skiftande ämnen som ADB och juridik.
– Det blev lite blandat, och det blev ingen examen. Jag brukar säga att jag låg här och allmänbildade mig, och så fick jag yrkesutbildning på somrarna.
Men allt började inte här, utan i Karlstad, där han växte upp efter att ha fötts i Stockholm. Hans pappa var militär och det har i alla tider betytt täta flyttar.
– Han var på milostaben i Karlstad och min mamma var lärare, speciallärare, säger Håkan Rehn.
Under skolåren upptäckte han bandyn och körsången, de intressen som sedan följt honom genom livet.
– Jag var väl 18 år när jag insåg att jag inte skulle bli någon stor spelare utan bestämde mig för att vara ledare i stället. Men jag har faktiskt ett junior-DM-tecken, för Karlstadslaget Västerstrands AIK, påpekar han.
Så han blev speaker på matcher, tränare för ett av Västerstrands AIK:s flicklag och arrangerade föreningens 40-årsjubileum.
– Körfolket hade väl inte så stor förståelse för att jag var borta och spelade matcher och så, och i klubben förstod de väl inte heller varför jag skulle gå i väg på körrepetitioner, kommenterar han de inte helt förenliga intressena.
Under skolåren sjöng han bland annat i Karlstads kammarkör, och han fortsatte under militärtjänsten i Södertälje, i Södertälje kammarkör, och sedan i Uppsala, i Schola Cantorum.
Efter ett ettårigt avbrott som utbytesstudent i USA, i Rockland, nära Boston, tog han 1981 studenten på humanistisk linje, varefter följde militärtjänst och därefter reservofficersutbildning innan han 1983 kom till Uppsala för att studera.
Studierna, ja. De gick bra, men var inte så där spikrakt inriktade på en framtida yrkesbana, och de ledde som sagt inte till någon examen.
– Nej, jag har några resttentor kvar, säger Håkan Rehn och visar inga tecken på att sörja över detta.
Redan första Uppsalasommaren hade han sommarvikariat på UNT-sporten.
– Jag hade jobbat på sporten på Nya Wermlandstidningen på helger och hade ett sommarvikariat där redan när jag var 17, säger Håkan Rehn förklarande.
Han frilansade åt UNT-sporten under terminerna, parallellt med studierna, fram till hösten 1986, då han fick ett längre vikariat där.
– Och efter det var det slut med studierna, konstaterar han och berättar att vikariekarusellen sedan satte i gång på allvar. Han var på centralredaktionen som redigerare och i Hallstavik och i Östhammar som lokalredaktör.
På vårkanten 1987 sökte Radio Uppland en sportreporter, först en kvartstidstjänst, som han avböjde och sedan en halvtid.
– Och då tackade jag ja. Och på den vägen är det, säger Håkan Rehn, som efter tiden som sportreporter har gjort ”det mesta” på Radio Uppland, som allmänreporter och nyhetspresentatör.
– Det är väl som sådan folk har hört mig mest.
Han har även varit programledare och på senare tid webbredaktör. Dessutom har han i många år varit fackligt aktiv, periodvis på hel- och halvtid.
Under hela denna period var han engagerad i bandyn.
– När jag kom till staden vände jag mig till Uppsala Bois, som då var det enda laget som hade damlag i Uppsala och berättade att jag hade jobbat med Västerstrands AIK. Där var jag sedan lagledare för damlaget, som spelade i allsvenskan, i elva år.
För tio år sedan flyttade familjen Rehn till Knivsta, och då lämnade han alla uppdrag.
– Ja, så är det väl. Det är olika faser i livet. Nu är jag förälder till två mycket aktiva grabbar, sju och tre år. Så jobbet, familjen, huset och trädgården är det jag hinner med.
Efter att ha varit engagerad i bandy, kyrkopolitik och bostadsrättsförening, så är han i dag alltså föreningslös.
– Ja, jag har nog alltid varit en föreningsmänniska. Men all tid går åt till det här livspusslet man talar om. Dagarna är ganska fulla, konstaterar han avslutningsvis.