När döden blir ett skådespel

På Livrustkammaren på Stockholms slott visas nu utställningen Dödens Teater. Utställningen ska ge en bild av ceremonierna kring de kungliga begravningarna från Gustav Vasa 1560 till Gustav V 1950.

Många sörjande. Karl XIV Johans begravningståg 1844 finns avbildat på en tryckt tygbonad.  Framför liket bärs den svenska kronan på sin kudde.

Många sörjande. Karl XIV Johans begravningståg 1844 finns avbildat på en tryckt tygbonad. Framför liket bärs den svenska kronan på sin kudde.

Foto:

Uppsala2015-03-17 08:00

Under den tre dagar långa sorgeprocessionen från Stockholm till Uppsala domkyrka låg Gustav Vasa och hans två första fruar som naturtrogna vaxdockor på kistlocken. Karl X Gustavs begravning slukade en sjättedel av årets hela statsbudget och Gustav III:s begravning kom att likna en operaföreställning.Det handlar om maktdemonstrationer och storslagna skådespel men också ett symbolmättat uttryck för att det kungliga ämbetet förs vidare. Så var det för femhundra år sedan och så är det idag: ”Konungen är död – leve Konungen!”.

Ritualer och ceremonier kring de kungliga begravningarna har haft en lång livslängd men naturligtvis har nya moment tillkommit medan andra försvunnit. Hur det har gått till och hur det såg ut förr visas på utställningen Dödens Teater i Livrustkammaren på Stockholms slott.Dödens Teater heter också den bok som museets tidigare 1:e intendent Lena Bergström skrivit med undertiteln Kungliga svenska begravningar genom fem århundraden.

Fem sekel betyder att boken tar sin början med Gustav Vasas begravning 1560. Gustav Vasa för att Livrustkammarens samlingar börjar med just honom men också för att den begravningen representerar något helt nytt.Då kunde man nämligen för första gången se en lång högtidlig procession av det slag som utvecklats i furstliga ceremoniel på kontinenten med sörjande i fotsida släpande dräkter, hästar täckta av schabrak, riksbaner, landskapsfanor, regalier och en symbolisk ryttare i gyllene rustning. Omkring 2 000 personer deltog till häst och i släde i vinterkyla och snö med övernattningar i Sollentuna och Alsike kyrka.

Andra kungar ligger begravna i andra domkyrkor. Den förste att begravas i Riddarholmskyrkan var Gustav II Adolf, helt enligt eget önskemål. Gustav V blev den siste. Numera ligger kungliga begravningsplatsen i Hagaparken tillkommen efter kronprinsessan Margaretas önskan om att bli begraven ”ute i naturen på något ställe”. Kronprinsessan dog 1920 endast 38 år gammal. Gravplatsen blev klar två år senare.

Fotnot. Utställningen pågår till 6 juni nästa år. Boken ges ut av Atlantis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om