Musiken en viktig del av livet

Arkitektur ger stämningar knutna till en plats, till något konstant. I musik uppstår stämningen i ögonblicket som genast förgår. Så filosoferar Sven Georg Zeitler om de aktiviteter som fyller hans tillvaro.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-11-20 14:30
Han har arbetat som arkitekt i Uppsala sedan 1977, är född och uppvuxen i stan, och säger att det är en stor poäng, detta att vara arkitekt i sin egen stad, medan han stolt visar upp arkitektbyråns lokaler i anrika Slottskällan.
- Det är en glädje att få jobba i det gamla huset vid foten av åsen, under Slottet och i fonden av Svandammen, säger Sven Georg Zeitler. Egentligen hade han inte alls tänkt bli arkitekt utan ville satsa på något inom språk eller humaniora. Men efter en tid insåg han att det skulle kännas bättre med "något mer handfast" och valde arkitektyrket. I dag arbetar Sven Georg Zeitler i första hand med skolor och bostäder. En viktig del av jobbet är även renovering av gamla hus, ofta i samarbete med Akademiförvaltningen och Statens Fastighetsverk.
- Jag har fått förtroendet att vara arkitekt i samband med renoveringen av Regnellianum, ett genomgripande bevarandearbete. Det har varit roligt och spännande. Andra äldre byggnader jag arbetat med är Astronomikum och gamla Historikum, säger Sven Georg Zeitler som själv är historiskt intresserad.

Under den tid han varit yrkesverksam har Uppsala förändrats dramatiskt. Förändringarna av stadskärnan började på allvar redan på 1960-talet.
- Nästan hela den gamla stadskärnan, en trähusbebyggelse i en och två våningar som fanns på östra sidan om ån har försvunnit och ersatts med modern bebyggelse, säger Sven Georg Zeitler, som tycker det är intressant att tänka på att den gamla trähusstaden i sitt rutnätsmönster kunnat fungera i flera hundra år.För även om gamla delar byttes ut mot nya efter hand, så innebar det inte någon dramatisk förändring av karaktären:
- Men stadens snabba utveckling och samhällets allt större krav innebär det att den på 1960-, -70 och -80-talen nybyggda stadskärnan redan efter mindre än 40 år är utsatt för ett förändringstryck. Denna moderna stad är svårare att hantera eftersom den är byggd i så beständiga material och ska fylla så mycket mer komplicerade funktioner.På frågan om vilket hus i Uppsala han tycker är märkligast fastnar han snart för Domkyrkan.
- Uppsala hade inte varit vad det är i dag om man inte på medeltiden beslutat sig för Uppsala som platsen för ärkebiskopssätet och Domkyrkan. Uppsala som kyrkligt centrum blev sedan ursprunget till universitetet som fortfarande utgör en så viktig del av vår identitet som stad. Det är rätt fantastiskt att Domkyrkan fortfarande dominerar stadsbilden som den gör.

Det viktiga med Uppsala är, säger han, de stora möjligheter stan ger invånarna till utveckling och engagemang på många områden: sport, teater, film, musik och konst
- Ett fint exempel på sistone var uppsättningen av Mozarts trollflöjten i Katedralskolans aula. Det gav tillfälle för många att vara med och skapa en lekfull föreställning i Mozarts anda. Tänk också på hur gitarrfestivalen och filmfestivalerna utvecklats - och på alla popband som kommer från Uppsala.
För hans egen del är musiken ett viktigt livsinnehåll. För att hålla sina cellofärdigheter uppe övar han mycket och tar lektioner varje vecka. Sven Georg Zeitler medverkar i stråkensemblen Camerata Upsalie som leds av gode vännen Inge Thorsson.
- Snart börjar vi repetera Händels Messias som framförs 17 januari i Domkyrkan.
Personligt
NAMN: Sven Georg Zeitler
AKTUELL: fyller 60 år den 20 november
YRKE: arkitekt
FAMILJ: hustru Ingrid, sönerna Erik, 33, och Johan, 26 år
BOR: Vikingagatan i Uppsala
BAKGRUND: arbetade först på Wikforss Arkitektkontor, är i dag anställd på A5 Arkitekter och Ingenjörer AB.
INTRESSEN: musik
FÖREBILDER: "I mitt yrke kan jag inspireras av den amerikanska arkitekten Frank Lloyd Wright, vars bostäder alltid innehåller upplevelserika rum och rumssamband
OKÄND TALANG: Kan låta en femkrona snabbt vandra mellan fingrarna på handens ovansida. "Jag såg tricket i filmen Blow Up år 1966 när jag var 18 år och lärde mig sedan att göra det själv".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om