Under folkmordet i det Osmanska riket mördades omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer. Massmorden utfördes genom tvångsdeportationer, avrättningar, massakrer och framkallad hungersnöd. De flesta offren dödades 1915–1916, men förföljelserna fortsatte fram till 1923, och ledde till att Osmanska riket i stort sett tömdes på sin kristna befolkning.
23 april kommer kyrkan i Armenien att helgonförklara de armenier som dödades. Hundra ljus ska tändas till deras minne, och i hela Armenien kommer kyrkklockorna att ringa hundra gånger.Här i Sverige uppmärksammas 100-årsminnet 24 april av Armeniska apostoliska kyrkan. Bland annat ska en själamässa hållas i Storkyrkan i Stockholm. Dessutom planeras ett seminarium och en utställning i Södertälje, där Armeniska apostoliska kyrkan tillsammans med flera andra kyrkor berättar om folkmordet.
Trots att ett sekel förflutit är minnena fortfarande levande bland armenierna. Berättelserna om vad som hände 1915 har förts vidare i generationer, och nästan alla har familjemedlemmar som mördades.Hundra år efter massakern invigs även Armeniska apostoliska kyrkans första egna kyrkolokal i Sverige. Kyrkan byggdes ursprungligen 1973 av Svenska kyrkan i Södertälje, och har nu fått namnet Jungfru Maria kyrka.
Vid en armenisk mässa i S:t Peterskyrkan i Vatikanen i Rom i förra veckan (se bilden) sade påven Franciskus att de ottomanska turkarnas massaker på armenierna 1915 var det första folkmordet under 1900-talet och att alla världens länder borde erkänna det som ett folkmord.Uttalandet vållade en diplomatisk kris mellan Vatikanen och Turkiet och Turkiets ambassadör kallade Vatikanens ambassadör till sig för att framföra sina klagomål. Turkiet förnekar att massakern har ägt rum.